Kampanju voditi bez negativne retorike

Kampanju voditi bez negativne retorike 07.09.2018 10:19 | Srna

Sarajevo - Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, Misija OEBS-a u BiH i Savjet Evrope apeluju da političari u BiH predizbornu kampanju, koja je počela danas, vode bez negativne, neodgovorne i retorike podjela.

Oni su poručili političarima da se fokusiraju na pitanja koja su značajna za građane, kao što su vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije, saopšteno je iz OHR-a.


“Prvi je dan zvanične kampanje za ovogodišnje opšte izbore u BiH. Izbori su osnovni aspekt demokratije u kojem će građani BiH ostvariti svoje pravo da donesu političke odluke o budućnosti. Svi političari snose odgovornost za građenje atmosfere dijaloga i tolerancije”, navodi se u saopštenju.

Iz PIK-a, OEBS-a i Savjeta Evrope ističu da je na Reformskoj agendi postignut određeni napredak, ali da drugi važni izazovi ostaju, te dodaju da se na tim izazovima treba raditi poslije izbora, a u predizbornoj kampanji im treba pokloniti pažnju.

“Izbori moraju biti slobodni i fer. Vlasti BiH na svim nivoima, političke stranke i kandidati moraju obezbijediti integritet i bezbjednost izbornog procesa. Međunarodnim i domaćim posmatračima izbora treba omogućiti da svoje dužnosti nesmetano obavljaju. Sloboda medija, pluralizam i odgovornost od ključne su važnosti za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu i moraju se poštovati”, ističe se u saopštenju.

Oni su pozvali građane BiH sa pravom glasa da to pravo ostvare tako što će 7. oktobra izaći na izbore.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica