Kampanja i sukobi zakočili reforme

Agencije
Kampanja i sukobi zakočili reforme

Strazbur - Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda pripremio je nacrt izvještaja o stanju u ovoj zemlji u kojem je izrazio zabrinutost zbog sporijeg tempa kada je u pitanju sprovođenje reformi zbog neslaganja između stranaka i prerane predizborne kampanje.

Nacrt izvještaja Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta o BiH urađen je na bazi izvještaja Evropske komisije za 2018. godinu.

Komitet, kako je navedeno, žali što nije postignut nikakav kompromis o promjeni izbornog zakona koja je potrebna kako bi bile sprovedene odluke Ustavnog suda BiH o izboru članova Doma naroda FBiH, a domaći lideri su pozvani da pokažu odgovornost i brzo izmijene izborni okvir da bi bila obezbijeđena nesmetana primjena izbornog rezultata.

Izraženo je i žaljenje jer nema napretka u reformi javne uprave, kao i zbog rasprostranjene korupcije u BiH i stalnog jaza između deklarativne političke volje za borbu protiv korupcije i nedostatka konkretnih rezultata.

Izražena je i zabrinutost zbog dolaska migranata u BiH i nedostatka koordinacije između nivoa vlasti, ali je pohvaljeno dostavljanje odgovora na upitnik EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana