Kamp Asker-a - zloupotreba djece i korak ka Bliskom istoku

Srna
Kamp Asker-a - zloupotreba djece i korak ka Bliskom istoku

Beograd - Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je da snimak iz kampa sarajevskog udruženja "Asker" jasno pokazuje da je riječ o militarizaciji djece koja se obavlja uz nevidljiva vjerska podučavanja, te da su tako djecu zloupotrebljavali samo Al kaida i "Islamska država" u Siriji i Iraku.

Galijašević je istakao da nema sumnje da je riječ o zloupotrebi djece i koraku koji vodi ka Bliskom istoku, a ne Evropi, kao i da je strašno to što se uz navedeni kamp pominje ime Nasera Orića.


"Sve što smo videli, čak i da zaboravimo na Nasera Orića, nije presedan, ni izuzetak. Postoje razne vrste sportskih obuka koje se obavljaju čak i u prostorijama Islamske zajednice u BiH, ili u džamijama, a gdje se djeca obučavaju za borilačke vještine. Ono što je bitno jeste da djeca ovog uzrasta ne mogu i ne smiju biti podvrgnuta takvim obukama", rekao je Galijašević za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, iza raznih "sportskih klubova" u Federaciji BiH kriju se organizacije koje se bave militarizacijom djece.

On je dodao da se u kampovima obavljaju fizičke pripreme koje nedvosmisleno podsjećaju na predvojničku obuku, odnosno obuku koje, kako kaže, nema ni u jednom nastavnom programu.

"Zanimljivo je da oni nisu bili u fokusu bezbjednosnih službi sve dok nije objavljena vježba na kampu žJelenž kod Tešnja koja je na granici hrvatske opštine Usora. Ta opština je još sinoć objavila saopštenje poslije sjednice Skupštine opštine u kojem je izrazila veliku zabrinutost zbog tih dešavanja", naveo je Galijašević.

Galijašević je uvjeren da iza svega ne stoji samo Naser Orić, već "ukupna nacionalna i vjerska elita Bošnjaka".

Na snimku koji je objavljen na kanalu "Jutjuba", iz ovog kampa oficijelnog naziva Udruženje za razvoj fizičkih pozitivnih moralnih osobina "Askeri", jasno se vidi da djeca, uglavnom dječaci, prolaze fizički trening koji je veoma sličan onima koji se mogu videti u vojnim ili nekim drugim militantnim centrima. "Treneri" u kampu, koji nije jedini takav u BiH, ozbiljno podsjećaju fizičkom pojavom na vehabiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana