Калинић: Савез за промјене директно угрожава Српску

Срна
Калинић: Савез за промјене директно угрожава Српску

Бањалука - Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић рекао је вечерас да су непримјерене недавне блокаде и звиждуци Савеза за промјене у парламенту Српске јер је ријеч о директном угрожавању и урушавању Српске, коју су током ратних година створили борци и народ.

Калинић је поводом 26 година постојања и рада Народне скупштине рекао да је забринут и огорчен најновијим дешавањима у парламенту, те да га све подсјећа на оно што се дешавало крајем деведестих година прошлог вијека када су, како је рекао, "странци, уз подршку домаћих сарадника, рушили Српску".


Он је за Радио-телевизију Републике Српске изјавио да је тада сачувана Српска, али да се и данас треба борити за њен опстанак и интегритет.

"За ово што се сада дешава најодговорнија је СДС, али и други сателити у Савезу за промјене", оцијенио је Калинић.

На питање зашто Савез за промјене жели распуштање Народне скупштине и ванредне изборе, Калинић је рекао да се "иза тог брда" ваља оно што је поменута политичка групација некоме обећала у смислу да се покаже нефункционалност парламента, те да то буде разлог за интервенцију међународне заједнице, гдје би на удару поново били Срби у БиХ.

"Ишло би се ка централизацији БиХ, непризнавању самосталности Српске и да се отвори случај БиХ, односно да се изврши прекрајање на штету Српске", рекао је Калинић.

Он је поручио Савезу за промјене да су позивима на распуштање Народне скупштине лоше процијенили позицију предсједника Српске Милорада Додика, који је данас носилац интегритета Српске.

"Они ће наставити са провокацијама, али руководство Скупштине не треба да напушта Велику салу, јер њоме влада скупштинска већина. То је недопустиво", рекао је Калинић.

Он је поводом недавних блокада парламента рекао треба тежити разговорима да се то стање нормализује, уз поруку да Народна скупштина мора успоставити унутрашњи ред, јер ће се у супротном претворити у ријалити.

"У Скупштину се мора увести ред, јер је она носилац државности Српске", поручио је Калинић.

Он је поручио лидеру СДС-а Вукоти Говедарици, али и високом функционеру те странке Мирку Шаровићу, да не праве циркус и доведу у ред Савез за промјене како би били релеватни партнери за разговоре са владајућом коалицијом у Српској.

Калинић је рекао да су кључни интереси Српске изнад свега и да ће они /Говедарица и Шаровић/, ако пређу "црвену линију" у том погледу, довести у питање и свој кредибилитет.

"Кадар СДС-а је умислио да су они створили СДС, а не СДС њих и Народну скупштину... Дакле, вратите се у Народну скупштину и радите по Пословнику и законима и за ту институцију за коју смо давали главе.... Вратите се нормалном раду", рекао је Калинић.

Он је, посматрајући тренутно политичко стање, истакао да би се грађани могли пробудити у централизованој БиХ ако на сљедећим изборима буду гласали за оно што ради Савез за промјене, а не за очување Српске.

Говорећи о недавно усвојеној Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, Калинић је навео да српски члан Предсједништва БиХ има право да стави вето на приступање НАТО-у, а да након тога Народна скупштина треба да распише референдум и пита народ да ли је за то.

Он је рекао да то треба радити по принципу када је он био предсједник Народне скупштине и када је, у вези с одлуком о Брчком, тражено од бившег члана Предсједништва БиХ Живка Радишића да да вето и повуче из те институције.

Он је констатовао да је предсједник Српске Милорад Додик истински заштитник Српске и личност која брани њен интегритет, као и Социјалистичка партија, Демократски народни савез и друге странке које подржавају владајућу коалицију у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана