Kalabić: UIO leglo korupcije i kriminala

Agencije
Kalabić: UIO leglo korupcije i kriminala

Sarajevo - Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH je leglo korupcije i kriminala i tamo su otuđeni centri moći, rekao je večeras poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić.

Kalabić, koji je predsjedavajući Istražne komisije za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti, zloupotreba i stanja u UIO BiH, je u okviru parlamentarne rasprave o izvještaju o radu ove komisije istakao da je nezadovoljan stanjem u UIO BiH i nemogućnosti da se institucije BiH suoče sa kriminalom i korupcijom u Upravi.

"UIO je ogledalo BiH. Pesimista sam da BiH u toj instituciji može bilo šta da učini. Postoje otuđeni centri moći koji su jači i od ovog parlamenta i od javnosti", rekao je Kalabić.

On je zapitao kako je bilo moguće da neki u BiH nisu plaćali porez, kako je moguće da bivši direktor UIO BiH, koji je optužen za teška krivična djela, odbije da dođe da govori pred Komisijom, te da tužilaštva i sudovi ne kontaktiraju sa Komisijom o tome.

Kalabić je ocijenio da je u svemu tome dobro što je Komisija ukazala na probleme u UIO BiH i dodao da je zadovoljan njenim zaključcima.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić smatra da ulogu svih parlamentarnih istražnih komisija treba regulisati zakonom, jer dok se to ne desi neće biti njihovih rezultata.

"Istražne komisije trebaju da imaju i odgovornost i ovlaštenja i tek tada možemo da očekujemo rezultate. Sadašnji način djelovanja komisija samo devalvira rad Parlamentarne skupštine BiH", smatra Bojić.

Istražna komisija predložila je Predstavničkom domu da, s obzirom na optužbe za finansijske zloupotrebe u UIO, zatraži hitno reagovanje Tužilaštva BiH.

Zatraženo je i hitno obavještavanje Predstavničkog doma o preduzetim mjerama i radnjama, kao i najšire javnosti, u skladu sa zakonom, s obzirom na optužbe u javnosti o "čuvanju predmeta u ladicama Tužilaštva BiH".

Predstavničkom domu predloženo je da konstatuje da ima sasvim dovoljno indicija koje ukazuju na to da je UIO u određenoj mjeri opterećena nezakonitim radnjama i kriminalnim aktivnostima.

Predloženo je da se od Savjeta ministara zatraži da u roku od 30 dana održi tematsku sjednicu o UIO sa posebnim aspektom na kadrovska pitanja, način zapošljavanja, internu reviziju, javne nabavke - uvažavajući već utvrđene stavove i preduzete radnje drugih organa, kao što su nalaz revizora, podignute optužnice i istrage protiv pojedinih rukovodilaca UIO koje su preduzeli Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH.

Predstavničkom domu predloženo je i da, uvažavajući značaj UIO BiH za funkcionisanje budžeta na svim nivoima vlasti, zatraži od nadležnih institucija hitno preduzimanje mjera iz svoje nadležnosti kada je riječ o UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana