Kalaba: O žalbi Hrvatske na izvoza mlijeka iz BiH u utorak

Srna
Kalaba: O žalbi Hrvatske na izvoza mlijeka iz BiH u utorak

Sarajevo - Direktor Kancelarije BiH za veterinarstvo Ljubomir Kalaba nada se da će u utorak, 1. septembra, u Briselu sa evropskim partnerima uspješno riješiti problem u vezi sa izvozom mlijeka.

"Vjerujemo da će naši partneri u Evropskoj komisiji učiniti sve da se ova priča završi pozitivno za nas", izjavio je Kalaba.

On je rekao da im je potvrđeno da će sastanka biti, te dodao da u Brisel putuje sa pomoćnikom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i šefom sektora poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja pri ovom ministarstvu Dušanom Neškovićem.

Delegacija BiH bi u Briselu trebalo da razgovara sa direktorom Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Bernardom Van Getenom o odluci o obustavi izvoza mlijeka iz BiH u EU.

"Sada se zna da je Hrvatska podnijela žalbu Evropskoj komisiji na odluku o izvozu mlijeka iz BiH u EU, a ja mislim da ćemo na ovom sastanku razjasniti zašto je to učinjeno", rekao je ranije Kalaba.

Kalaba je prije nekoliko dana uložio protestnu notu Delegaciji Evropske komisije u BiH povodom odluke o obustavi izvoza mlijeka iz BiH u EU, te najavio da će zatražiti sastanak u Direktoratu u Briselu da bi dobili objašnjenje zašto je i pod kojim okolnostima povučena ranije odobrena lista mljekara u BiH koji mogu izvoziti svoje proizvode.

On smatra da su procedure prekršene jer je do 13. avgusta trebalo da stignu prigovori na odluku o izvozu mlijeka. Kancelarija je obaviještena da je lista mljekara iz BiH, kojima je odobren izvoz u EU objavljena 16. jula i da će postati validna 26. avgusta.

Evropska komisija je prije nekoliko dana suspendovala proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana