Калаба: О жалби Хрватске на извоза млијека из БиХ у уторак

Срна
Калаба: О жалби Хрватске на извоза млијека из БиХ у уторак

Сарајево - Директор Канцеларије БиХ за ветеринарство Љубомир Калаба нада се да ће у уторак, 1. септембра, у Бриселу са европским партнерима успјешно ријешити проблем у вези са извозом млијека.

"Вјерујемо да ће наши партнери у Европској комисији учинити све да се ова прича заврши позитивно за нас", изјавио је Калаба.

Он је рекао да им је потврђено да ће састанка бити, те додао да у Брисел путује са помоћником министра спољне трговине и економских односа БиХ и шефом сектора пољопривреде, прехране, шумарства и руралног развоја при овом министарству Душаном Нешковићем.

Делегација БиХ би у Бриселу требало да разговара са директором Директората за здравље и безбједност хране Бернардом Ван Гетеном о одлуци о обустави извоза млијека из БиХ у ЕУ.

"Сада се зна да је Хрватска поднијела жалбу Европској комисији на одлуку о извозу млијека из БиХ у ЕУ, а ја мислим да ћемо на овом састанку разјаснити зашто је то учињено", рекао је раније Калаба.

Калаба је прије неколико дана уложио протестну ноту Делегацији Европске комисије у БиХ поводом одлуке о обустави извоза млијека из БиХ у ЕУ, те најавио да ће затражити састанак у Директорату у Бриселу да би добили објашњење зашто је и под којим околностима повучена раније одобрена листа мљекара у БиХ који могу извозити своје производе.

Он сматра да су процедуре прекршене јер је до 13. августа требало да стигну приговори на одлуку о извозу млијека. Канцеларија је обавијештена да је листа мљекара из БиХ, којима је одобрен извоз у ЕУ објављена 16. јула и да ће постати валидна 26. августа.

Европска комисија је прије неколико дана суспендовала процедуру за укључивање на нову листу произвођача млијека и млијечних производа, коју је доставила БиХ, иако је Хрватска уложила жалбу након истека рока за њено подношење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана