Какве ће одговоре БиХ послати?

ATV
Какве ће одговоре БиХ послати?

За сада је једино познато да ће одговори на упитник бити предати крајем мјесеца, а шта у њима пише, нису могли да разјасне ни министри након данашње сједнице.

Већ наредне седмице ће о одговорима бити ријечи  на посебној сједници Савјета министара, а до тада имају задатак да прочитају неколико хиљада страница материјала.

"Ми смо то добили на једном УСБ-у, прије неколико дана, ту има, не знам тачно, једно 15-20 хиљада страница, и ја сада све то треба да прочитам и да се упознам, сви смо добили УСБ”, рекао је Драган Мектић,  министар безбједности БиХ.

Уколико у наредних неколико дана министри приону на посао, можда ускоро буде ријешена дилема, какве одговоре шаљемо у Брисел . До понедељка или уторка сви треба да нађу  стикове и добро се припреме.

"Ја сам директно дошао из Женеве, тако да не знам да ли ме у канцеларији чека било какав стик, вјероватно чека. Ја цу исчитати само оно сто је из ресора мог министратства, јер су ту одговори моји и из надлежних ентитских министраства, нећу улазити у одговоре које се односе на друге секторе”, казао је Мирко Шаровић,  замјеник Предсједавајућег Савјета министара БиХ.

По одговоре би крајем мјесеца требало да дође Жан Клод Јункер, предсједник Европске комисије. До тада прије свега у БиХ треба да се договоре  да ли је све усаглашено. Једна од дилема је да ли се у службеном преводу на енглески језик помиње босански или језик бошњацког народа. Ово прво је неприхватљиво за Републику Српску, док је Федерацији и даље спорно што се поједини одговори базирају  на основу пописа становниства из Републике Српске.  Због тога су тразили одговорност предсједавајучег Савјета министара који каже –  најбитније је да Јункеру крајем фебруара доставимо одговоре у електронској форми.

"Онда ћемо физички послати наше одгворе Бриселу, јер ће се наши одговори читати, анализирати и послије тога ћемо имати стваове предствника Европске комисје, да ли ћемо имати сет додатних питања, или ће овај дио питања или ниво квалитет бити задовољавајући за Европску комисију”, казао је Денис Звиздић,  предсједавајући Савјета министара БиХ.

Тешко да ће бити задовољавајући, јер ће вјероватно тек када у Брислеу прочитају одговоре бити збуњени  оним што су добили. А многима у БиХ још није најјасније како смо одговорили на нека од питања. Има и оних који у старту вјерују да одговори неће одражавати праву слику  стања у Босни и Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана