Каква је повезаност терориста у нападу у Њујорку са БиХ

Каква је повезаност терориста у нападу у Њујорку са БиХ 11.09.2017 22:55 | РТРС

У понедјељак се навршилоа 16 година од терористичких напада на Сједињене Америчке Државе 11. септембра 2001. године, у којима је погинуло 2.977 људи. Овај догађај означио је почетак глобалне кампање против тероризма, у почетку против Ал Каиде, а данас њеног огранка Исламске државе.

Чак шесторица нападача на Свјетски трговински центар у Њујорку били су припадници одреда Ел Муџахид, или су након рата били обучавани у камповима на територији БиХ.

Халид Ал Мидхар, пилот који се авионом забио у СТЦ у Њујорку и Мухамед Ата, који погинуо током терористичког напада, били су припадници Одреда Ел Муџахид и имали су пасош БиХ, наведено је у Извјештају заједничке Комисије америчког Сената и Конгреса непосредно након терористичких напада 11. септембра, тврди Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

Он је нагласио да је овај извјештај завршен практично тек у марту 2004, и да је утврђено да је и други пилот, Навак Елхамзи, такође учествовао у рату у БиХ као припадник Одреда Ел Муџахедин.

И Зијад Јарах, један од 19 нападача на САД, такође је био припадник Одреда Ел Муџахедин - тврди Галијашевић. Након што је 2002. у Пакистану ухапшен Халид Шеик Мухамед, „мозак" терористичких напада и Ремзи Бин Елсибиха, заокружен је списак терориста који су имали директне или посредне везе са БиХ."Дакле шест лица, односно трећина свих нападача на САД 11. септембра, било је директно повезано са БиХ јер су били припадници Одреда Ел Муџахедин или су имали бх пасоше који су тек у трећој ревизији одузети", тврди Галијашевић.

Из документа који посједујемо видљиво је да је Савјет министара БиХ свега девет дана након тероростичких напада у САД био упознат са именима 19 нападача,.Чак је и Интерпол сугерисао бх властима да је један од терориста Мухамед Ата боравио у селу Бакотић код Маглаја за које се вјерује да био камп за терористичку обуку.

"Интерпол из Висбадена нам је упутио захтјев за провјеру извјесног "АТТА" који је, према њиховим инфрмацијама, боравио у малом селу Бакотић осам километара удаљеном од Маглаја 1999. године. Уз захтјев је приложена фотографија Мухамеда Ате којег треба да идентификује извјесни Мехмед Хасанић из тог села", стоји у извјештају Сектора за односе са Интерполом Савјета министара БиХ.

У америчкој амбасади у БиХ застава је на пола копља док је особље минутом ћутње одало почаст жртвама терористичког напада.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица