Како се информишу мигранти?

ATV
Како се информишу мигранти?

Ако се, као многи, питате како се мигранти увијек нађу на правом мјесту и у право вријеме, како знају куда да пређу, барем покушају да пређу границу – ево објашњења.

Интернет је преплављен видео-снимцима са прецизним упуствима на арапском језику, прегледима путања, локацијама полицијских пунктова. Покривена је читава балканска рута – од Грчке до Словеније. Доносимо детаље кретања једног мигранта кроз БиХ, који је, без већих проблема, успио да уђе у државу, али и да изађе.

“У близини полицијског пункта, наишли смо на пса, који није био агресиван. Немојте га изазивати или ударати, јер је умиљат и можете слободно проћи поред њега”. То је само дјелић једног од упутстава за мигранте у коме се, до најстинијег детаља, објашњава гдје и како прећи границу, куда се кретати, како се понашати у БиХ, и како прећи у Хрватску. На десетине видео-снимака у којима мигранти једни са другима дијеле искуства, доступни су на Џоутубе-у на арапском језику. У једном од њих, младић објашњава како је из Црне Горе ушао у БиХ. Говори да је за ту руту добио препоруку од пријатеља који су је, мање-више, прошли без проблема. Из Пљеваља су таксијем дошли скоро до границе. Кретали су се шумом, дању, и без потешкоћа успјели да пређу границу у близини Чајнича. Тада, савјетује младић својим сународницима, треба бити опрезан.

“Наставили смо напријед, шумом, и дошли смо до пилане. Ту има полицијски пункт. Зато смо промијенили смијер и отишли у шуму. Били смо опрезни, јер нисмо добро познавали пут и дошли смо до два далековода, али су била од дрвета. Ту је био и пас”, објашњава Ахмет, младић са снимка. 

Уз снимке са интернета у којима се користе гоогле мапе, мигранти се могу лако сналазити. Објашњено је гдје се налази који гранични прелаз, локације полицијске партроле, када су смјене Граничној полицији, која су насељена мјеста, а која само тако дјелују. Иду толико у детаље, упозоравају и на опасности које вребају у шумама на крајњем истоку Републике Српске, колико је која ријека дубока и да ли се може прећи. Иако се често користе услугама таксиста, мигранти на њих доста упозоравају. Кажу да су склони преварама.

“Договорили смо се с таксистом да нас, за 175 евра из Чајнича одвезе до Сарајева што је и прихватио. Возили смо се кратко, и онда нам је рекао да испред има полиција. Наставили смо пјешице пет минута и дошли до другог мјеста, али нас је слагао да је ту била полиција. Узели смо поново такси по 75 евра и наставили даље док нисмо стигли у други град, у Горажде”, објашњава Ахмед. 

Видео-снимци доступни на интернету имају по неколико хиљада прегледа. У коментарима који се испод њих налазе, мигранти питају једни друге које телефоне или који ГПС програм користе, како прећи ријеку на одређеном мјесту и слично. Као што постоје за кретање кроз БиХ, слични снимци постоје и за цијелу руту – од Грчке до Словеније. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана