Kako je Selmo Cikotić donosio odluke o prodaji viška naoružanja?

RTRS
Kako je Selmo Cikotić donosio odluke o prodaji viška naoružanja?

Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je pod istragom Tužilaštva BiH jer je bez saglasnosti Predsjedništva donosio odluke o prodaji viškova oružja i municije hrvatskoj kompaniji “Skaut”, čime je oštetio budžet BiH za skoro 6,3 miliona KM. RTRS je još 2013. godine izvještavala o tom kriminalu, dok je Tužilaštvu BiH trebalo pet godina da naredi SIPI izuzimanje dokumentacije, koja se odnosi na sumnjivu trgovinu naoružanjem iz BiH.

Aktuelni savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Selmo Cikotić sumnjiči se da je u periodu od marta do oktobra 2010. godine samovoljno mijenjao Ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zagrebačkom preduzeću “Skaut” tako što je smanjivao količine oružja i municije koje je teže prodati, a istovremeno uvećao količinu robe koja je tražena na tržištu.

“A sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima preduzeća iz Republike Hrvatske, te je navedenim radnjama oštetio budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od 6,297.580 KM”, navodi se u saopštenju iz SIPA-e.

Cikotić je za federalne medije potvrdio da je dao izjavu SIPI ali kako kaže u svojstvu svjedoka.

Svojevremeno, smijenjeni direktor SIPA Goran Zubac dokumentovao je nezakonite radnje Selme Cikotića, ali je prijava protiv visokog zvaničnika SDA svih ovih godina kupila prašinu u ladicama bh. tužilaštva.

“Nevjerovatno je zašto je Tužilaštvo sada to pokrenulo, iako je imalo bezbroj incijativa i upućivalo se da se radi o teškom kriminalu unutar Ministarstva odbrane. Ovdje je naveden primjer “Skaut”, ali on je samo jedan od aktera, ima njih više, tako da ima šta raditi na tom planu”, istakla je Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u PS BIH.

2013. godine objavili smo da je zagrebačka kompanija “Skaut” na osnovu Ugovora zaključenim 2003. i 2004. godine sa tada nadležnim entitetskim ministarstvima i direkcijom, dobijala robu ispod svake cijene, razorno oružje VBR za 220, a puškomitraljez M-84 za svega 35 dolara.

Ozbiljna istraga o tome ko je profitirao na sumnjivoj trgovini nije ni započeta a javnost u BiH šokiralo je upozorenje iz “Skauta” da je iz skladišta OS BiH izvezeno 10.000 raketa za VBR više nego što ih je zagrebačko preduzeće dobilo na tenderu.

“Ko je dao saglasnost da se izvuče 10.000 raketa više”, pita Damir Alagić, advokat preduzeća “Skaut” iz Zagreba.

Ovo pitanje i danas je bez odgovora baš kao što nema ni epiloga o prodaji naoružanja iz magacina OS BiH po nerealno niskim cijenama. A onda se svi čudimo kada oružje i munuiciju iz BiH vidimo na ratištima širom svijeta ili u rukama terorista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana