Какав ће бити утицај промјена у америчкој власти на Српску?

Какав ће бити утицај промјена у америчкој власти на Српску? 13.11.2018 01:32 | ATV

Упркос промјенама у америчкој власти, очекујем да предсједник Доналд Трамп настави политику немијешања у унутрашња питања других земаља, поручује новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

“Ја вјерујем да ће политички однос Трампа према другим земљама, у смислу немијешања, доминирати политиком Сједињених Америчких Држава. Без обзира на нову конфигурацију везану за конгрес - који код њих има значајну улогу - али ипак, предсједничка улога је у вођењу спољне политике једна од најдоминантнијих”, каже Додик.

Република Српска и регион ће, упркос промјенама, остати на маргинама америчког интересовања, сматра Ана Тришић Бабић, бивши замјеник шефа бх. дипломатије.

“Што се тиче Босне и Херцеговине, и овог дијела Европе и региона - не видим да се икакве промјене могу десити у односу на политику САД-а према овом дијелу свијета. Чисто из разлога што је ово за њих једно периферно питање, периферно мјесто, и они ће се тиме бавити на начин како су се и до сада бавили”, каже Ана Тршић Бабиц, бивши замјеник министра иностраних послова БиХ.

Американци ће у наредном периоду бити много више заокупљени унутрашњим питањима, јер су сукоби на релацији Трамп- Представнички дом извјесни, каже Тришићева. Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону, Обрад Кесић, оцијенио је раније да резултати америчких избора неће значајно промијенити односе Сједињених Држава ни према Српској ни према Србији, јер је, како каже, Балкан на периферији њихових интереса.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица