Какав ће бити утицај промјена у америчкој власти на Српску?

ATV
Какав ће бити утицај промјена у америчкој власти на Српску?

Упркос промјенама у америчкој власти, очекујем да предсједник Доналд Трамп настави политику немијешања у унутрашња питања других земаља, поручује новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

“Ја вјерујем да ће политички однос Трампа према другим земљама, у смислу немијешања, доминирати политиком Сједињених Америчких Држава. Без обзира на нову конфигурацију везану за конгрес - који код њих има значајну улогу - али ипак, предсједничка улога је у вођењу спољне политике једна од најдоминантнијих”, каже Додик.

Република Српска и регион ће, упркос промјенама, остати на маргинама америчког интересовања, сматра Ана Тришић Бабић, бивши замјеник шефа бх. дипломатије.

“Што се тиче Босне и Херцеговине, и овог дијела Европе и региона - не видим да се икакве промјене могу десити у односу на политику САД-а према овом дијелу свијета. Чисто из разлога што је ово за њих једно периферно питање, периферно мјесто, и они ће се тиме бавити на начин како су се и до сада бавили”, каже Ана Тршић Бабиц, бивши замјеник министра иностраних послова БиХ.

Американци ће у наредном периоду бити много више заокупљени унутрашњим питањима, јер су сукоби на релацији Трамп- Представнички дом извјесни, каже Тришићева. Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону, Обрад Кесић, оцијенио је раније да резултати америчких избора неће значајно промијенити односе Сједињених Држава ни према Српској ни према Србији, јер је, како каже, Балкан на периферији њихових интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана