Kada će BiH dobiti glavnog tužioca?

ATV
Kada će BiH dobiti glavnog tužioca?

BiH još nije ispunila uslove za imenovanje glavnog državnog tužioca. Konkurs na koji se za tu poziciju početkom godine prijavilo trinaest kandidata, do kraja mjeseca će biti poništen, pa je krajnje neizvjesno koja imena će se naći na novoj listi.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta za ATV poručuje da to zahtijevaju nove, evropski usklađene odrebe Poslovnika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, ali ne otkriva detalje.

“Još uvijek nije poništen, jer još nije stupio na snagu novi Poslovnik VSTS-a, ali će biti poništen čim on stupi na snagu”, istakao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. 

Poznato je da će biti intervjuisani samo kandidati koji su bar tri godine obavljali posao sa kojeg i apliciraju. Rukovodioce pravosudnih institucija na razgovor će pozvati samo ako im je istekao jedan mandat. Zabranjeno je i da supružnik ili rodbina rade u BH-Tužilaštvu. 

Pravnici poručuju da će Visoki sudski i tužilački savjet morati da bude pažljiv i kod drugih osobina.

“To su, prije svega, stručnost, znanje, radno iskustvo, radni rezultati, stručnost zasnovana na objavljivanju dosadašnjih stručnih radova, profesionalnost, nepristrasnost, objektivnost, moralni kvaliteti koji moraju biti izraženi”, istakao je Bojan Mikanović, pravnik. 

Na konkurs koji će biti poništen prijavilo se 13 kandidata, ali dvojica su i odustala. Jedini tužilac iz Srpske povukao se iz porodičnih razloga. Propisano je da mandat tužioca traje šest godina, iako ga do sada nijedan bh-tužilac nije završio, što dovoljno govori koliko je taj posao zahtjevan i rizičan. 

Gordana Tadić već dvije godine je vršilac dužnosti. Novi glavni tužilac zamijeniće smijenjenog Gorana Salihovića, koji je otišao uz disciplinsku prijavu i krivičnu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana