KOLUMNA: Revizija presude

Milorad Dodik
KOLUMNA: Revizija presude

Bakir Izetbegović nije ništa drugo nego nastavljač misli i djela oca Alije i njegove Islamske deklaracije. Žrtvovaću mir za nezavisnost BiH, govorio je Alija. Žrtvovaću stabilnost za reviziju, govorio je Bakir. Alija sa svim svojim značajem, uspio je samo pokrenuti krvavi rat, da bi kao posljedicu dobio zemlju podijeljenu po nacionalnim šavovima. Bakir odlično uspijeva rasturati i ono malo povjerenja u BiH, uzdajući se u podršku iz zapadnog svijeta, ponajviše SAD. Nije Bakir različit od drugih bošnjačkih političkih, vjerskih, građanskih prvaka. Jeste umišljeniji.

Podmukle namjere muslimanskog rukovodstva izašle su na vidjelo na početku građanskog rata u BiH. To rukovodstvo je, prema transkriptima Predsjedništva BiH s početka maja 1992. godine, odredilo da će predstojeće sukobe tretirati kao "agresiju, genocid i etničko čišćenje muslimana". Takva muslimanska strategija dovela je do tužbe BiH protiv Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) pred Međunarodnim  sudom pravde u Hagu. Tužbu je u ime BiH podnio Frensis Bojl, pravnik i profesor Univerziteta u Ilinoisu, SAD,  tadašnji savjetnik Alije Izetbegovića. Tužbom se Srbija teretila da je direktno odgovorna za genocid počinjen na čitavoj teritoriji BiH i u okviru toga posebno da je "isplanirala, pripremila, skovala zavjeru, podsticala, ohrabrivala, pomagala, podstrekavala i počinila genocid". Ovom tužbom je scenario osvajanja cijele BiH kao države prevashodno za muslimane dobio međunarodnopravnu dimenziju. Slična namjera je bila optužiti i Hrvatsku za udruženi zločinački poduhvat stvaranja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, ali se nisu baš poklopile kockice, pa je to ostalo na čekanju.

Optužba za agresiju i genocid, iako podnesena protiv Srbije, trebalo je zapravo da uništi Republiku Srpsku i Srbe u BiH. Frensis Bojl to nikada nije krio. Tako u izjavi za Radio Dojče vele u martu 2003. godine Bojl kaže: "Iako bi Srbija mogla postati hronični dužnik BiH, jer se odštetni zahtjev procjenjuje na sto milijardi dolara, novac nije bio glavni motiv pokretanja ove tužbe. Politička cijena gubljenja ovog procesa je u ukidanje Republike Srpske." Bojl to isto ponavlja u intervjuu za sarajevski portal "Kliks", nakon što je u februaru 2007. godine donesena presuda protiv Srbije. Bojl kaže: "Tužba je dobijena i vlasti u BiH to moraju iskoristiti za ispostavljanje zahtjeva za ukidanje Republike Srpske. Moramo obezbijediti u Hagu jasan zaključak da je Republika Srpska tvorevina koja je nastala na genocidu u Srebrenici i cijeloj BiH." Zbog potenciranja stvarnih namjera muslimanskog rukovodstva, Bojl je zanemaren u Sarajevu, ali im je američki pomagač postao Klintonov ambasador za ratne zločine Dejvid Šefer. Samo je nastavljena linija Klintonove politike po kojoj muslimani trebaju ubijati vlastiti narod, inscenirati pokolj 5.000 ljudi u Srebrenici, da bi Amerika bombardovala Srbe. Zato u Sarajevu ne mogu prežaliti Trampovu pobjedu nad Hilari Klinton na zadnjim izborima.

Nakon što je ovog marta odbijen zahtjev za reviziju, Ramiz Salkić, instalirani potpredsjednik Republike Srpske, ponavlja ono što je govorio Bojl. "Zahtijevajući zaustavljanje revizije presude, srpski politički predstavnici prihvatili su tu presudu, prvi put kao validnu, a podsjetimo se, presuda je bila jasna: genocid je počinjen, a počinili su ga Vojska i MUP RS. Očekujemo da se sada, kada su završene sve aktivnosti oko ovoga sudskog procesa, konačno počnemo baviti sprovođenjem ove presude. To je naša obaveza."

Ko je omogućio Bakirovu i bošnjačku bahatost? SDS-PDP i NDP kao takozvani Savez za promjene, postali su Bakirovi saučesnici u pohodima na Srpsku i njenu vlast. Time su Bakiru pokazivali vjernost za onih nekoliko fotelja koje su dobili Bosić, Šarović, Mektić, Tadić, a posebno Ivanić i Crnadak. Na to ih podsjeća upozoravajuće saopštenje SDA na ono što su potpisali Bakiru 9. novembra 2014. godine, primajući njegovu milost uvođenja u vlast na nivou BiH. Bez uslovljavanja koje su mogli i morali ispostaviti Bakiru i SDA, takozvanci iz Saveza za promjene ostavili su Srpsku bez jedinog efikasnog instrumenta u suprotstavljanju velikobošnjačkoj politici.  Sada se Čavić žali kako im je savez sa Bakirom naštetio, a ne govori koliko je ta bratija saveza za prevare nanijela štete Republici Srpskoj. Ne treba Bakiru boljih službenika od Bosića, Mektića, Šarovića i Pandurevićke, koji svaki dan bljuju vatru na Republiku Srpsku. Njih četvoro i jesu predsjednici SDS-a, a Vukota Govedarica je samo potpredsjednik. Njemu je četvorka rekla da se pravi važan i napada Dodika, a oni će to raditi sa sarajevskih položaja. 

Inače, cijeli proces pred Međunarodnim sudom pravde bio je pun manjkavosti i nelogičnosti, uz zaobilaženje pravnih pravila. Tada tužena SR Jugoslavija nije bila članica Ujedinjenih nacija, čiji organ je taj sud, pa nije ni mogla biti strana u postupku. Tužba, a i kasniji podnesci, bili su aktivnost isključivo muslimanskobošnjačke strane u BiH. Imenovanje Sakiba Softića za agenta pred Međunarodnim sudom bilo je vrlo upitno, da ne kažemo protivpravno. Naime, Živko Radišić kao tadašnji član Predsjedništva BiH izabran kao predstavnik koalicije koja čini i sadašnju vlast Srpske, još 1999. godine, obratio se Narodnoj skupštini Republike Srpske zbog odluke Predsjedništva donesene njegovim preglasavanjem od strane bošnjačkog i hrvatskog člana. Predsjedništvo BiH je 6. oktobra 1999. godine donijelo odluku o nastavku postupka pred Međunarodnim sudom pravde povodom tužbe koju je ondašnja Republika BiH podnijela protiv tadašnje SR Jugoslavije. U skladu sa Ustavom BiH Radišić se usprotivio takvoj odluci i o tome obavijestio Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja je dvotrećinskom većinom to proglasila destruktivnim po životni interes Republike Srpske. Pritom je Narodna skupština zaključila da u skladu sa Ustavom BiH sporna odluka nije stupila na snagu, te da je time i povučena tužba BiH protiv SRJ.

Bošnjačka strana čeka sljedeću priliku, pa u januaru 2002. godine pokušava na kvarno,  u prijedlogu budžeta BiH za tu godinu, obezbijedi 463.414 KM pod stavkom "finansiranje agenta BiH pred Međunarodnim sudom". I ova odluka je donesena preglasavanjem Radišića, na šta je on ponovo u skladu sa Ustavom BiH izjavio da je to destruktivno po životne interese Srpske. Opet je zasjedala Narodna skupština Republike Srpske i potrebnom dvotrećinskom većinom potvrdila Radišićevu izjavu, pozivajući se pritom i na svoju odluku od oktobra 1999. godine o povlačenju tužbe BiH zbog neslaganja Republike Srpske. Kvarna igra se nastavlja 4. oktobra 2002. godine u vrijeme opštih izbora. Održava se sjednica Predsjedništva BiH i ponovo preglasavanjem Radišića donosi odluka o imenovanju Softića za agenta BiH. Ta odluka nije ni objavljena u službenom glasniku, pa nije ni stupila na snagu. Sve to nije bilo dovoljno, jer je Međunarodni sud pravde u februaru 2007. godine donio presudu protiv Srbije zbog toga što nije spriječila genocid u Srebrenici. Dakle, tužbom za genocid iz 1993. godine (dvije godine prije navodnog genocida u Srebrenici 1995), Srbiji je presuđena krivica. Ne i Republici Srpskoj, iako su njena vojska i policija bili označeni kao počinioci.

Nastalo je zatišje i to je trajalo do maja 2016. godine kada se lažni agent Softić obratio Međunarodnom sudu tražeći odgovor da li je i dalje agent BiH koji može podnijeti zahtjev za reviziju presude iz 2007. godine. Već sutradan dobio je odgovor da ne može i da je potrebna nova odluka Predsjedništva BiH za reviziju. To ne smeta Bakiru Izetbegoviću da početkom ove godine najavi reviziju, uz tvrdnju da će to izazvati najveću krizu u BiH nakon Dejtona. Pravi bošnjačko sijelo u Sarajevu uz prisustvo čelnika svih bošnjačkih stranaka i vođa - nacionalnih, regionalnih, multikulti, građanskih i vjerskih zajednica, udruženja i ostalih. Dobija jednodušnu podršku da podnese zahtjev za reviziju, što lažni agent Softić i čini 23. februara ove godine. Zanimljivo, Softić je u jednoj TV emisiji još 2013. godine ispravio voditelja koji ga je oslovio kao agenta BiH u Hagu. Softić je tada rekao: "Ja sam bivši agent BiH pred Sudom u Hagu." To mu nije smetalo da na portirnici  Suda u Hagu ostavi nekoliko kutija navodno novih dokaza i razloga za reviziju.

Nije promijenjen ni cilj, ni meta. Američki advokat Majkl Karnavas, koji u Hagu zastupa čelnika Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ocjenjuje bošnjačku reviziju nelegitimnom, upoređujući poteze bošnjačkoga lidera Bakira Izetbegovića s ponašanjem njegovog oca Alije, koji je donosio slične odluke. "Nije tajna da je Alija Izetbegović uspostavu Republike Srpske smatrao uvredom. Nije takođe tajna ni da je Republika Srpska, u skladu sa ovlaštenjima po Ustavu BiH, bila prilično nezavisna u vođenju svojih poslova, što je izazivalo veliko zaprepaštenje bošnjačkoga rukovodstva. Bošnjačke vlasti rukovode se logikom da bi međunarodna zajednica vjerovatno, nakon proglašenja Republike Srpske kao genocidne tvorevine, bila sklona razmontirati ovaj entitet ili mu makar ukinuti naziv."

Početkom marta slijedi odgovor Međunarodnog suda i odbacivanje bošnjačkog zahtjeva za reviziju. Bakirov agent Softić izjavljuje: "Apsurdno je da je Republika Srpska oslobođena pravnih posljedica počinjenja genocida iz razloga što je dio BiH, a ne dio Srbije ili samostalni entitet. Da se radi o samostalnom subjektu, posljedice sa kojim bi se suočila bi bile strašne i poljuljale bi opstanak RS." Bakir je još jasniji: "Sve dok postoji sud, nanovo se može pokrenuti proces u odnosu na ono što se dešavalo."

Drugim riječima, nikada neće odustati od ukidanja Republike Srpske. Osim, ako zauvijek ne izgube bilo kakvu podršku iz Republike Srpske koju im sada daju SDS, PDP i NDP kao takozvani Savez za promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana