КОЛУМНА: Бакирова тачка ослонца

Славко Митровић
КОЛУМНА: Бакирова тачка ослонца

Алија Изетбеговић је својом Исламском декларацијом јасно нацртао да жели исламску БиХ, онда када муслимани постану већина. Није то дочекао, али син Бакир наставља. Говорећи скоро на обиљежавању дана рођења Алије Изетбеговића, Бакир је изјавио: "У политици сам јер покушавам завршити оно што је мој отац почео."

И у прошлом мандату од 2010. до 2014. године Бакир је био члан Предсједништва БиХ, а његова СДА имала министре у Савјету министара, али није могао настављати дјело оца Алије. Није, зато што је дио власти на нивоу БиХ био СНСД са својим кадром, па је Бакир слиједећи Алијино упутство, чекао пробосански СДС да га узме у своју власт након избора 2014. године. А онда је Бакира кренуло. Има тога доста, али кључно је неколико догађаја.

Када је Бакир узео такозвани Савез за промјене под своје скуте и команду, рекао је: "Они су изгубили изборе у 'ересу', али са нашим Садиком Ахметовићем има их седам, а превагу даје Младен Иванић као члан Предсједништва." Како су Бошњаци изабрали Иванића као "Жељка Комшића број 2", познато је од избора 2014. године. Сада то отворено говоре посланици СДА и СББ-а у Народној скупштини Републике Српске Недим Чивић, Мидхат Окић и Адмир Чавка, који на ТВ-у каже: "Ми Бошњаци смо пресудили у избору Младена Иванића да постане српски члан Предсједништва БиХ. Ми смо га де факто изабрали. Ево и Садик Ахметовић (тадашњи потпредсједник СДА) зна како смо ми то радили и какву смо кампању водили и како смо изабрали Иванића."

Странци који руководе савезом за примјену Бакирове политике, рекли су им да ако пропусте шансу да се успентрају на власт у Српској до избора 2018. године, не требају ни ићи на изборе, јер ће катастрофално изгубити. И не само то - већ ће се СДС и ПДП распасти, а Драган Чавић ионако нема странку као ни Миланко Михајилица. Методи успентравања су познати - блокирај Народну скупштину, нападај Полицију и Радио-телевизију, оптужуј "режим", организуј уличне протесте, шаљи у свијет слике безвлашћа и хаоса. Све с циљем да се покаже да власт коју народ у Српској упорно бира, у ствари не може да врши власт.

Странци су већ одредили Иванића као кандидата за предсједника Републике Српске. Најбољег бошњачког министра и миљеника сарајевских сећија Мирка Шаровића кандидују за српског члана Предсједништва БХ, као што су радили са Комшићем и Иванићем. Чак су опозицији обећали да ће OHR смијенити Милорада Додика, Недељка Чубриловића и Ненада Стевандића, да им олакшају ситуацију у предизборној години. Заборавили су да је Мирослав Лајчак напуштајући OHR рекао да је сваки покушај враћања бонских овлашћења мамузање мртвог коња.

Такозвани савез за примјену често се клео на вјерност Бакиру, одазивајући се сваки пут његовим позивима. Сваки пут када су боравили на сећији, Бакир их окупа у зелено, а они изађу пред новинаре па причају о плавом дизелу. Иду Бакиру, али не иду на састанке код предсједника Републике Српске. Са "такозванима", као тачком ослонца, Бакир је могао наставити пуцати у Српску. Потпуно сигуран у њихову подршку, наставио је гдје је стао отац Алија. Само неколико Бакирових активности, предузетих против и на штету Републике Српске, које "такозвани" нису спријечили, обиљежило их је печатом издаје против Српске. Уставни суд БиХ са двоје судија, који су били потпредсједници СДА, укинуо је 9. јануар као Дан Републике, па онда покушао забранити народни референдум у Српској. Пријетњом јадном статистичком директору БиХ преко Тужилаштва БиХ, Бакир је објавио резултате пописа становништва по коме Бошњака у БиХ има више од 50 одсто. Може ли бити тачно да је резултат "највећег геноцида у Европи и етничког чишћења", како стално цијели свијет бомбардује сарајевска чаршија, муслимана Бошњака по попису из 2013. године седам одсто више него прије рата.

Онда је дошао Бакиров захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде о наводном геноциду на коме је настала Српска, истовремено најављујући да ће то бити највећа послијератна криза у БиХ. Због тога је Вукота Говедарица, такозвани предсједник СДС-а, помпезно најавио прекид сваке сарадње са Бакиром. Након тога СДА га својим саопштењем хладно упозорава да СДС-ПДП-НДП не могу ништа прекидати ни са Бакиром, ни са СДА, јер их обавезује коалициони споразум који су потписали новембра 2014. године. Тада су "такозвани" Бакировом милошћу као изборни губитници у Српској, узети у његову пробосанску већину у Парламентарној скупштини и Савјету министара. Од Бакира су посао добили Младен Босић, на мјесту предсједавајућег Представничког дома, заједно са Шефиком Џаферовићем из СДА, ратним начелником МУП-а у Зеници, у чијој зони одговорности су били муџахедини "Ал-Каиде" и будуће Исламске државе, вјежбајући одсијецање глава српским заробљеницима. Огњен Тадић и Дарко Бабаљ, као губитници на изборима, награђени су мјестом у Дому народа, а Тадић иако са Бабаљем чини мањину у односу на три делегата из СНСД/ДНС, добио је мјесто предсједавајућег Дома народа. Посебна прича је Савјет министара по Бакировим жељама. "Такозвани" су екипа позната као макова зрнца и мекани памук за Бакирову агресију на Републику Српску и Србе. Опоменути Говедарица је убрзо након најављеног прекида са Бакиром морао јавно хвалити Бакира пред Федериком Могерини, као човјека који гледа у будућност. Не смије Говедарица рећи да у Бакировој будућности нема мјеста за Републику Српску као "геноцидну творевину".

Сасвим очекивано, такозвани су и приликом расправе и одлучивања о противправном покушају ревизије, одбили закључке Народне скупштине Републике Српске. Нису ни покушали да ставе на дневни ред на нивоу БиХ суштинска питања од интереса за Српску - стране судије у Уставном суду БиХ, дјеловање противправног правосуђа на нивоу БиХ, статус Џаферовића на челу Представничког дома.

Зато није неочекивано што опозиција није дала подршку референдуму о противуставном Суду и Тужилаштву БиХ. Ни онда када је Народна скупштина Републике Српске доносила одлуку, а ни сада након ослобађања Насера Орића, чиме се још једном показује сва погубност такозваног бх. правосуђа по Републику Српску, али и по БиХ. Ругају се жртвама рата које никако да дочекају правду за бројне злочине над српским цивилима и заробљеницима. Због накарадног бх. правосуђа и селективне правде сваки помен српским жртвама завршава реченицом: "За ове злочине још нико није одговарао."

Приликом расправа у Народној скупштини Републике Српске јалова опозиција СДС-ПДП-НДП, провидно и наивно, покушава превући на своју страну посланике ДНС-а. Добро им је рекла Споменка Стевановић, шеф Клуба ДНС-а: "Вама из опозиције важи правило - што горе то боље." Све најгоре и најцрње опозиција која је изгубила шест избора заредом, што општих што локалних, бљује на власт Републике Српске. Не могу побиједити, јер их народ неће, па су ојађени и огорчени до те мјере да Српској желе све најгоре. То им је дуго година предизборна платформа за коју се надају да ће им донијети гласове, да би својом влашћу могли спровести свој политички програм који се зове мржња и освета. Најавили су да неће подржати ни резолуцију о војној неутралности Републике Српске иако је писана по узору на резолуцију којом је Србија прогласила своју војну неутралност. Тако још једном подржавају Бакира.

Доказујући му своју вјерност, показују да су остали једина Бакирова тачка ослонца. Нејаки Бакир је изгубио повјерење у својој СДА, јер су га напустила четири посланика у Парламенту БиХ, а његовог замјеника Адила Османовића шутирају на страначким састанцима. Завадио се Бакир и са Фахрудином Радончићем, који јавно разоткрива Алијину и муслиманску одговорност за почетак рата у БиХ и Бакирове вреће злата. Бакир је Бошњаке увео у политичке сукобе са Хрватима у БиХ, са Хрватском и Србијом, само сарађује са такозваним савезом за примјену његове политике. Зато им је дао у руке SIPA, РАК и Министарство безбједности да сваки дан млате по Републици Српској. Такозванима не пада на памет да се повуку из заједничких бх. органа иако је то једини ефикасан начин да се заустави сарајевска агресија на Републику Српску и њене институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана