Јуско с Михајловићевом о аутопуту Сарајево - Београд

nezavisne.com
Јуско с Михајловићевом о аутопуту Сарајево - Београд

Сарајево - У првој половини септембра требало би да буде одржан састанак у Београду о изградњи аутопута Сарајево - Београд, потврдио је за “Независне” Исмир Јуско, министар промета и комуникација БиХ.

Објаснио је да би тада требало да разговара са Зораном Михајловић, српском министрицом енергетике, развоја и заштите животне средине, а тема састанка је докле је Србија стигла у планирању и реализацији овог великог инфраструктурног пројекта те колико је БиХ урадила по том питању.

Јуско је истакао да ово није пројекат државног министарства, већ пројекат свих нас, ентитета и државе.

“Ова траса пролази кроз оба ентитета и овај пројекат може успјети једино ако се сви увежемо и радимо заједно”, нагласио је Јуско.

Додао је да је разговарао с турским амбасадором у БиХ Халдуном Кочом, јер је он спона између БиХ и Турске.

“Радује ме чињеница да, без обзира на економску кризу у Турској, овај пројекат остаје и даље интерес те земље”, казао је Јуско и додао да је с турским амбасадором договорио да би у најскорије вријеме требало отићи до Анкаре како би се разговарало о детаљима и начину финансирања.

На питање има ли назнака када би требало да почну конкретни радови на изградњи аутоцесте Сарајево - Београд, Јуско је истакао да је незахвално о томе говорити, јер је у неколико ситуација, када су у питању други пројекти, говорио о датумима, па је долазило до компликација.

“Све овиси о томе на који начин ће се финансирати кракови аутоцесте у источној и сјеверној БиХ. О роковима и датумима је тешко говорити и не бих о томе”, казао је Јуско. Говорећи о траси, рекао је да ће морати организовати још неколико састанака с ресорним ентитетским министрима и договорити детаље у вези с тим питањем.

Подсјећамо да је у марту ове године, приликом посјете високе турске делегације БиХ, констатовано да ће на траси аутоцесте која иде кроз Босну и Херцеговину, од Сарајева према Тузли до границе са Србијом и од Сарајева према Вишеграду до границе са Србијом, бити потребно изградити 133 моста укупне дужине 25,8 километара, као и 53 тунела укупне дужине 37,5 километара, те да ће пројекат коштати три милијарде еура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана