Јуско: Турцима се жури са изградњом ауто пута Сарајево - Београд

Јуско: Турцима се жури са изградњом ауто пута Сарајево - Београд 06.02.2018 15:32 | nezavisne.com

Сарајево - Министар комуникација и саобраћаја Босне и Херцеговине Исмир Јуско састао се данас с представницима Републике Турске, предвођеним замјеником генералног директора Дирекције аутоцеста Републике Турске Мехметом Тутасом.

На конференцији за новинаре одржаној након састанка, министар Јуско је рекао да Турска жели да прикупи све информације и да ће сутра обићи сјеверне дијелове БиХ, а прекосутра и источне дијелове.

"У овом моменту тешко је дати прецизне податке о финасирању и који ће модел бити, рекао је Јуско и додао да ће обје трасе бити грађене. Турска жели што прије да изради "физибилити студију”, нагласио је Јуско.

Данас је одржан састанак и са представницима ентитетских ресорних министарства, а присуствовали су и представници дистрикта Брчко.

Халдун Коч, турски амбасадор у БиХ у име замјеника генералног директора Турске дирекције за путеве је рекао да је након прошлоседмичног састанка предсједник Турске позвао све релавантне институције и затражио од њих да започну са радом.

Као резултат су двије техничке делегације започеле разговоре у Београду и Сарајеву. Циљ је да се из прве руке прикупе све информације, рекао је Коч. "Говорити о неким модалитетима било које фазе је преурањено јер смо још у фази прикупљању свих података. Нешто конкретније бићемо у могућности рећи након што Турска обави своју студију, нагласио је Коч.

За Турску овај пројекат је регионално социо- економски прокејат и наш допринос развоју и јачању овог региона, рекао је Коч. Додао је да је задовољан данашњом презентацијом из оба ентитета и задовољан што постоји општа подршка овом пројекту.

Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза РС је истакла да су данас размијенили одређене податке и документацију с којима располажу РС и ФБиХ.

Представници РС презентирали су који су то путни правци приоритет од Вукосавља до Бокељине и изградња брзог пута Сарајево - Вардиште. Када се изради студија оправданости онда ће се моћи дефинирати сви ови правци и радиће се овисно о финансијским могућностима,рекла је Костић.

Упитани да ли имају прецизне податке о дужини трасе и која је оквирна цијена трасе и које су опције финансирања, Јуско је рекао да је циљ састанка да се дефинише рута и цијена. Рекао је да ће обавити разговоре са представницима локалне заједнице.

Турски амбасадор одговарао је на питање које су опције финансирања и рекао да и у финансирању и у другим дјеловима изградње постоје многе опције. "Имамо компаније које имају много искуства, али на то ћемо моћи одговорити у другој фази. Важно је да изађемо на терен и видимо која ће опција бити боља и повољнија”, рекао је Коч.

Упитан да ли ће Турска финансирати обје трасе пошто није било сагласности Александра Вучића, предсједника Србије и Бакира Изетбеговића, члана Предсједништва БиХ око траса, те да је предсједник Турске рекао да је могуће финансирати обје трасе, турски амбасадор је поновио да је постигнута једна сагласност и политичка воља да се приступи изградњи и једне и друге трасе те да се створи инфраструктурни прстен.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица