Јуско: Разговори о изградњи брзе цесте Сарајево – Београд почињу сутра

N1
Јуско: Разговори о изградњи брзе цесте Сарајево – Београд почињу сутра

Сарајево- Министар саобраћаја и комункација БиХ Исмир Јуско потврдио је да данас у БиХ стиже турска делегација с којом ће се разговарати о изградњи брзе цесте Сарајево - Београд. Званични састанак заказан је за сутра, 6. фебруара.

- Након годину дана, на састанку у Истанбулу дефининсане су двије руте, једна преко Тузле, друга преко Вишеграда. Струка је истакла да Тузла трпи највише саобраћајно загушење, 22.000 возила на дневној бази. Истицао сам, Тузла је била приоритет да се ријеши, с друге стране - то је јака индустријска зона, милион становника, а када имате оваквог инвеститора - то је испружена рука - изјавио је Јуско за телевизију Н1. 

Он је оцијенио да ни источна Босна не треба остати одсјечена. 

- Чуо сам да нема довољно возила на дневној бази и да та дионица није исплатива. Па како ће бити кад немате инфраструктуру. Када направите квалитетну аутоцесту - капацитет ће се повећати - оцијенио је министар Јуско. 

- Након Истанбула, имао сам прилику да видим оба пројекта и крака који се спајају са главним градом. Имате сјеверну Босну која се спаја са Коридором 5Ц, са Србијом и Хрватском у том дијелу. Имамо пројект на столу, испред нас је пуно посла - каже Јуско. 

Истакао је да то није само посао државног министарства, него да ће улогу играти и ентитетска министарства. 

- Сви као тим можемо довести да пројекат не чека. Струка је рекла да не требамо бити оптимистични. Треба доста ствари спремнити на терену, обићи сваки метар, видјети колико је тунела, колико клизишта, колико је приватног земљишта, а то би трајало двије године - изјавио је. 

Упитан да ли ће се онда одлучити рута дионице Сарајево-Београд, рекао је да имамо дефинисано, кружни ток према источној и сјеверној Босни, али није желио да прејудицира и говори да ће бити за тачно двије године, јер није "сам у вертикали".

- Ја ћу као државни министар правовремено, етапу по етапу информисати јавност. Турска делегација долази данас, свима нам је стало да крене. Приједлози су јасно дефинисани, оставио бих по страни разговоре - више конкретног рада. Турска ће сносити финансије, када данас дођу и сутра - тема ће бити начин финансирања. Дозволите да завршимо састанак, да нам презентују како, а ми ћемо послати саопштење" - изјавио је Јуско. 

Нико до сада није изашао са информацијом колико би трајала градња цесте Сарајево - Београд, па тако ни државни министар није то желио док не добије конкретне податке од струке. 

- Требамо прихватити испружену руку инвеститора, никада нисмо имали овакву понуду. Грађани ће имати бенефите од пројекта - рекао је министар Јуско за телевизију Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана