Jurijan Krak, ambasador Holandije u BiH: Aplikacija BiH nema punu podršku u Savjetu Evrope

Agencije
Jurijan Krak, ambasador Holandije u BiH: Aplikacija BiH nema punu podršku u Savjetu Evrope

Sarajevo - Ambasador Holandije u BiH Jurijan Krak izjavio je da je Predsjedništvo Savjeta Evrope obavijestilo vlasti u BiH da u tom tijelu nema neophodne jednoglasnosti u vezi sa zahtjevom BiH za članstvo u EU.

- To znači da u ovom trenutku nema dovoljno podrške za odluku da zahtjev bude proslijeđen Evropskoj komisiji na analizu - rekao je Krak u intervjuu portalu "Juropean vestern Balkans" komentarišući najavu BiH da će 15. februara predati zahtjev za članstvo u EU.

Dodao je da predaja aplikacije ne znači da će BiH u kratkom roku pristupiti EU.

- Da bi se to dogodilo, potencijalni kandidat mora da ispuni veliki broj strogih uslova. To zahtijeva reforme i trajaće godinama. Predaja zahtjeva jeste važan korak, ali je to tek jedan od mnogo koraka na dugom i zahtjevnom putu. Smisleni napredak nije samo u donošenju zakona i propisa, formulisanju akcionih planova i početku primjene strategija. BiH mora da izmijeni svoj socijalni sistem, a neophodno je i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i izbacivanje iz javnih preduzeća političkih amatera koji se igraju menadžera - naglasio je Krak i dodao da je potrebno i uspostavljanje mehanizma koordinacije i puna primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana