Јункер, Могерини и Хан стижу у БиХ

nezavisne.com
Јункер, Могерини и Хан стижу у БиХ

Сарајево - Погледи бх. парламентараца на посјету високе делегација Европске комисије коју чине Жан Клод Јункер, предсједник Европске комисије, Федерика Могерини, висока представница ЕУ за вањску политику и безбједност, и Јоханес Хан, комесар ЕУ за проширење, у сриједу су различити.

Једни сматрају да ће предстојећа посјета, када ће БиХ и званично Јункеру предати одговоре на упитник Европске комисије, бити само протоколарног карактера, без неких снажних порука, критика и захтјева, други су мишљења да је посјета историјска и да би се током ње могле чути и  критике, али и упуте бх. политичарима.

Тако Шефик Џаферовић (СДА), замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, казао је "Незавиним" да је посјета историјска јер сама чињеница да долазе високи званичници Европске комисије и ЕУ говори да је БиХ на листи приоритета ЕУ и да су јој спремни помоћи на европском путу.

Никола Ловриновић (ХДЗ БиХ), предсједавајући  Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ,  рекао је да од високе делегације и од Европске комисије очекује да прихвати одговоре на упитник које ће им предати БиХ.

Александра Пандуревић (СДС), члан Заједничке комисије, од Јункера не очекује оштре поруке јер ће његова посјета, како сматра, бити протоколарног карактера са претјераним оптимизмом.

Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа БиХ и члан Комисије, рекао је да очекује од Јункера да симболично означи наредни корак БиХ ка ЕУ, те да је његов долазак доказ да ЕУ има опредјељење да се шири на западни Балкан.

Зденка Џамбас (ХДЗ БиХ), делегат у Дому народа БиХ и члан Комисије, очекује да ће Јункер говорити о блокадама када су у питању измјене Изборног закона БиХ, те да је позитивно то што ће му коначно бити предати одговори на упитник.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ, сматра да ће то бити још једна од посјета на којој ће бх. властима бити пренесено шта међународна заједница очекује од њих и шта је потребно да би  несметано ишла ка ЕУ.

Њен колега из СББ-а Мирсад Исаковић истиче да долазак  високе делегације ЕУ указује на то да је БиХ поново у фокусу ЕУ, те вјерује да ће Јункер имати и критике и једну врсту упозорења да би власти морале више да раде на реализацији  реформских закона.

Саша Магазиновић, посланик СДП-а и члан Комисије, казао је да од Јункера очекује да ће поновити оно што је у Стратегији о западном Балкану речено везано за БиХ, те да још једном  упозори да се БиХ мора обрачунати

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана