Junker: EU nije država i ona to ne želi postati

nezavisne.com
Junker: EU nije država i ona to ne želi postati

Sarajevo - Žan Klod - Junker, predsjednik Evropske komisije obratio se danas u Sarajevu bh. parlamentarcima nakon što su mu uručeni odgovori na Upitnik EK. Junker se obratio i mladima u BiH.

"Mi dugujemo toj mladosti da se angažujemo i snažno provedemo reforme kako bismo im dali bolju budućnost", rekao je Junker. "Olimpijski duh vratiće se u BiH u Sarajevo iduće godine održavanjem olimpijskog festivala", podsjetio je Junker.

"Evropa je puno više od institucija vlasti, ona će u temelju ostati mirovni projekat, rekao je Junker i dodao da je Evropa ujedinjenje energije i talenata. "Jedni od drugih učimo, Evropa nas puno toga uči o nama samima. Da gledamo dalje, naglasio je Junker.

"Mislim da trebamo prestati govoriti o Sjedinjenim evropskim državama, evropljani ne žele jednu državu, žele zadržati svoje pozicije, objasnio je Junker.

"U Evropi imamo različitost i te različitosti nas oplemenjuju", rekao je Junker i dodao da on voli biti Luksemburžanin, ali da želi biti i evropljanin. "To nema neze sa nacionalizmom", istakao je i dodao da biti evropljanin znači boriti se protiv netolerancije.

"Kada se bavite politikom onda gledate u retrovizor", rekao je Junker, i ponovio da je mir puno više nego potpis sporazuma. "Mir to je svakodnevna borba", reko je Junker, dodavši da je za to potrebna hrabrost kako bismo nadišli neprijateljstva.

"Snaga prava veća je od snage oružja. EU nije država i ona to ne želi postati", ponovio je Junker uz napomenu da vladavina prava nije opcija već je to obaveza.

"Ne možete kupiti pravdu i bez borbe protiv korupcije nema vladavine prava, treba ispoštovati odluke sudova. Ovdje mislim na izmjenu vašeg Izbornog zakona", rekao je Junker. Odluke suda se moraju provesti, ako to ne učinite bićete u blokadi, morate naporaviti kompromis. Potrebna je i jedna politička debata, naglasio je Junker u obraćanju bh. parlamentarcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana