Јукић подвалио одлуку коју нико није ни видио

Жељка Домазет
Јукић подвалио одлуку коју нико није ни видио

Сарајево - Одлука о јединственом програму обраде података добијених пописом становништва коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић никада није разматрана на сједници Централног пописног бироа, нити је о њој расправљано са ентитетским заводима за статистику.

Наведено је то у писму, које је Завод за статистику РС јуче упутио Јукићу, предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу и министрима и релевантним домаћим и страним институцијама. Од Јукића је затражено да своју одлуку стави ван снаге, јер је незаконита, а од Савјета министара да донесе одлуке о стављању ван снаге незаконитог програма обраде података и Јукићеве одлуке о усвајању јединственог програма.

Јукић је 18. маја без сагласности представника РС донио одлуку о јединственом програму обраде података добијених пописом становништва из 2013. године. Према тој одлуци, која је објављена у "Службеном листу БиХ" чим је ступила на снагу, око 196.000 људи из спорних пописница биће третирани као стални становници БиХ, иако ту не живе.

- Јединствени програм обраде података је заправо Јукићев индивидуални акт. Директор није могао усвојити програм одлуком, као што је то учинио, јер се правни акт усваја само гласањем, а поред тога, ентитетски заводи нису учествовали у изради програма, што закон изричито налаже. За усвајање програма Јукић није имао сагласност ни у самој Агенцији за статистику БиХ, што је неопходно. Та одлука је краћа за 14 страница и са измијењеним и убациваним дијеловима у односу на документ који нам је Агенција за статистику БиХ раније понудила и коју смо одбили. Повјерење у попис због Јукићевих незаконитих поступака, врло је спорно - навео је Завод за статистику РС.

Додали су да су законима регулисане и надлежности Савјета министара у односу на Агенцију за статистику БиХ и њеног директора, који су одговорни Савјету министара.

- Осим што бира и поставља директора Агенције за статистику, Савјет министара може отворити расправу о раду и одговорности органа управе и утврдити начин испитивања стања у области њихове надлежности и покренути поступак за смјењивање руководиоца и замјеника руководиоца органа управе - истичу у Заводу за статистику РС.

Упозорили су да резултати пописа, који су донесени противно закону и ван законског рока, не могу бити валидни.

- Овдје једино може и мора да реагује Савјет министара и институције на нивоу БиХ - истакла је директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић.

Агенција за статистику БиХ саопштила је да радне групе статистичара из све три статистичке институције раде и да ће радити на обради података у складу са законом и усвојеним програмом.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић казао је јуче да Завод за статистику РС треба да поступа у складу са закључцима Владе РС.

- Писмо ће бити разматрано у Савјету министара, али и даље сматрам да Савјет министара у овом случају нема никаква овлашћења. Незадовољни смо развојем догађаја због једностране одлуке. Кредибилност пописа и објаве резултата пописа дошли су у питање - рекао је Шаровић након састанка коалиционих партнера на нивоу БиХ, на којем је једна од треба био и попис.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић упозорио је да су тачни подаци пописа важни да би и Српска и БиХ могли да планирају развој, економске програме, образовне стратегије и остале сегменте развоја цјелокупне заједнице. Он је нагласио да је због тога недопустиво прегласавање српских посланика који су изнијели јединствен став и тражили да Савјет министара извјештај о овом питању достави Парламенту БиХ. Истакао је да прегласавање не води дугорочној одрживости БиХ као државе два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

- Коме требају нетачни подаци пописа? Шта они са становишта и статистике и економије уопште могу добро да донесу - упитао је Чубриловић и поновио да РС неће признати нетачне податке.

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да треба сазвати свесрпски сабор политичких субјеката у Српској да би о попису становништва заузели заједнички став.

- Нама је свеједно да ли ће тај састанак сазвати предсједник РС, што би било нормално или предсједник било које странке - рекао је Павић наводећи да методологија коју је усвојио Јукић дира у основе Дејтонског споразума.

Предсједник СДС-а Младен Босић истакао је да српски представници у Сарајеву неће подржати одлуке о попису које су против интереса Српске и незаконите.

- Не прихватамо инжењеринге - навео је Босић и додао да би Завод за статистику РС требало да објави податке за РС.

Демограф Стево Пашалић нагласио је да се цијела РС мора озбиљно позабавити питањем пописа, јер подаци које хоће да објави Јукић, далекосежно гледајући, могу уздрмати конститутивност народа у БиХ.

- Кључни циљ је био достићи број Бошњака од 50,1 одсто у БиХ, како су то и наштимали - истакао је Пашалић.

Стављање ван снаге Јукићеве одлуке затражили су и Влада РС и замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић.

Човић: Одлука без координације

Хрватски члан Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а Драган Човић рекао је да је недавно било договорено да буде пролонгирана објава резултата пописа, али да је одлука о јединственом програму обраде података донесена без координације.

- Договорено је било да буде измијењен закон и да резултати пописа буду објављени на јесен. Сада треба тражити модалитете да они који сматрају да су преварени не би били незадовољни - рекао је Човић.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић каже да сматра да је поштован закон, а ако није, то треба да ријеше судови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана