Јовић и Јеринић иду у Савјет министара

Ведрана Кулага
Јовић и Јеринић иду у Савјет министара

Бањалука - Мирко Шаровић, Драган Мектић, Предраг Јовић и Борис Јеринић кандидати су СДС-а за министре и замјенике министара у новом сазиву Савјета министара БиХ, одлучио је јуче врх те странке.

Политичким партијама из РС - СДС-у, ПДП-у и НДП-у је, према договору о расподјели позиција на нивоу БиХ са СДА, ХДЗ БиХ и ДФ-ом, припала су министарства иностраних послова, спољне трговине и економских односа, те безбједности. Осим тога добили су и позиције замјеника министара у ресорима цивилних послова, одбране и људских права и избјеглица.

Предсједништво СДС-а је на јучерашњој сједници дефинитивно дало подршку Шаровићу да се врати на позицију министра спољне трговине и економских односа, на којој је био од фебруара 2012. до краја октобра 2013. године, када је смијењен. Против кандидатуре Шаровића отворено су устали функционери СДС-а, попут Милована Цицка Бјелице, али је он ипак добио подршку. Мектићу, који се налази на челу Службе за послове са странцима БиХ, указано је повјерење да у идуће четири године руководи Министарством безбједности БиХ.

За замјеника министра за људска права и избјеглице предложен је кадар из Бијељине Предраг Јовић, који важи за блиског човјека Мићи Мићићу. За замјеника министра одбране кандидован је посланик у Народној скупштини РС и први човјек СДС-а у Добоју Борис Јеринић, мада је у игри било више кандидата, међу којима и Костадин Васић. Ако Јеринић, који је посланик у Народној скупштини РС, оде у Савјет министара, на његово мјесто у парламенту Српске доћи ће Симуна Жакула. ...

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана