Јовановић: Послије Македоније убрзаће се притисци на Републику Српску

Срна
Јовановић: Послије Македоније убрзаће се притисци на Републику Српску

Београд - Притисци на Републику Српску ће јачати и убрзати се ако западне силе "ставе тачку" на македонско питање, а намјера им је да "под своју руку ставе" цијели Балкан и удаље Русе, Турке и Кинезе, сматра бивши министар иностраних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

Он је рекао Срни да је западним силама у остварењу тог циља, који отворено наводе, потребно да "очисте нејасне тачке" на Балкану - Македонију, Косово и Метохију и Републику Српску, јер, како каже, других нема, с обзиром да су сви остали "ушли у њихов табор и постали вазали".

"Друга је ствар, колико ће то успети и хоће ли други да то прихвате - Руси, Турци, Кинези и можда још неки. Лично мислим да то неће ићи тако лако и да ће Запад морати да се разочара. Али то је питање за које остаје да време пресуди", каже Јовановић.

Он указује да је нејасно да ли ће Запад успјети да "стави тачку" на македонско питање, имајући у виду протесте и у Грчкој и у Македонији, у којој није сасвим сигуран опстанак владе Зорана Заева, а помиње се и могућност нових избора.

Јовановић сматра да у случају Косова и Метохије није далеко од извјесности да ће Запад успјети да наметне своје рјешење, те да би се, ако би ријешио и македонско питање на начин који му одговара, окренуо ка Републици Српској и тражио и од других да слиједе америчку линију, укључујући и Србију.

"То је њихов циљ који они практично не крију, пошто је то треће питање по реду решавања", каже Јовановић.

Он сматра да би вријеме које буде протекло до рјешавања могло да буде дуже него што то западне силе замишљају.

"По њима је годину и по дана довољно да се реши све сем Републике Српске и онда да то питање решавају онако како они умеју, а то значи, између осталог, наређивањем, употребом политичке силе", наводи Јовановић.

Он напомиње да је то "листа жеља коју Запад има", али да жеље у политици нису увијек оствариве.

"Мислим да ће се они саплести и у другим питањима, а не само на македонском, за које само изгледа да је близу решавања, и на косовском, где они мисле да су једини који то треба да решавају, а показује се све више да нису једини", наводи Јовановић.

Он подсјећа да је и Русија показала заинтересованост да се и њен глас чује у вези са рјешавањем питања Косова и Метохије, док је Србија одлучна да не прихвати никакву капитулацију у вези са Косовом.

Јовановић указује да већ 30 година водеће западне силе имају негативан однос према такозваном српском питању на Балкану.

Због тога су, како истиче, и уништили бившу заједничку савезну државу, помогли да се СР Југославија претвори у беживотно тијело - Државу заједницу Србија и Црна Гора.

"Затим су и на тај савез утицали тако да се Црна Гора што пре и уверљивије одвоји сарађујући са њом по питању држављанства Црногораца у Србији, а сада настоје да умање и остатак бивше савезне државе, територијално, а тиме и демографски", каже Јовановић.

Он истиче да то показује да су западне силе од почетка, још прије 90-тих година, имале негативан однос према Србима у Југославији и према Србији као држави, и да је то њихова трајна карактеристика све ово вријеме.

"Они нису престали с тим. Једино су Србе као народ покушавали и покушавају да ставе на стуб срама и то на дуже временско трајање. Све друге су ослободили сваке одговорности за сукобе, нарочито у БиХ, а само Србе сматрају јединим, не само дежурним него и сталним кривцем", каже Јовановић.

Он напомиње да је то очигледно и да су то чињенице, за које се западне силе не либе да их потврђују у свим својим наредним поступцима.

"То је нешто што је постала чињеница политичког живота нас на Балкану, са тим морамо да се суочимо и да се према томе постављамо онако како то диктирају наши интереси, национани и државни, а не како то други траже или очекују од нас", закључио је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана