Jovan Cvjetković: SDP-ova vlast u Tuzli diskriminiše Srbe

Jovan Cvjetković: SDP-ova vlast u Tuzli diskriminiše Srbe 30.12.2009 23:00 | Goran Maunaga

Svi oni koji se vode kao Srbi, a koji su zaposleni u administraciji Tuzlanskog kantona, članovi su SDP-a i tu su radili i 1992. godine, dok niko od povratnika srpske nacionalnosti nije zaposlen u tim institucijama.

Izjavio je to u intervjuu "Glasu Srpske" član Glavnog odbora SNSD-a za Tuzlanski kanton Jovan Cvjetković dodajući da diskriminacija prema Srbima nije izražena jedino u opštini Lukavac u kojoj vlast ima SDA.

- Jedino tamo povratnici imaju dobru saradnju sa predstavnicima opštinske vlasti koju čini apsolutna skupštinska većina SDA - kaže Cvjetković.

* GLAS: Predstavnici opštine Tuzla, gdje je godinama na vlasti SDP Zlatka Lagumdžije koja se deklariše kao multietnička, dvije godine naglašavaju da će se truditi da prvi u BiH ispune nacionalnu zastupljenost u institucijama prema popisu iz 1991. godine. Dokle su stigli u tome?

CVJETKOVIĆ: Dotle da su u Skupštini Tuzlanskog kantona od 35 poslanika sada 34 Bošnjaka i jedan Hrvat. Nijednog Srbina nema. Nacionalni balans nije ispoštovan čak ni u rukovodećim skupštinskim organima. Predsjedavajući i dva potpredsjednika Skupštine su Bošnjaci. Taj Hrvat je tražio da on, pošto je jedini, bude predsjedavajući, ali nije mu dozvoljeno. Što se tiče povratnika, s predstavnicima opštine Tuzla gdje je SDP posljednjih 20 godina na vlasti, nemamo nikakvu saradnju.

* GLAS: Kakva je situacija sa povratnicima u ostalim opštinama?

CVJETKOVIĆ: U svih ostalih 11 opština, dakle pored Tuzle i Lukavca, povratka praktično i nema. Sve ukupno, tu ima možda nekoliko stotina povratnika. Jedino uspješnim povratkom možemo ocijeniti povratak u Lukavac jer imamo korektnu saradnju sa vlastima. A sredstva su izdvojili i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS te državni i federalni fondovi za povratak. Porazno je kada od 30.000 Srba na području opštine Tuzla, koliko ih je bilo do rata, danas živi svega tri do četiri hiljade. Još poraznije je to što i oni prodaju svoju imovinu i odlaze na područje RS. 

* GLAS: Kakva je zastupljenost Srba u administraciji Tuzlanskog kantona?

CVJETKOVIĆ: Svi oni koji se vode kao Srbi a koji su zaposleni u administraciji Tuzlanskog kantona, članovi su SDP-a i tu su radili i 1992. godine, dok niko od povratnika srpske nacionalnosti nije zaposlen u tim institucijama. Diskriminacija prema Srbima nije izražena jedino u opštini Lukavac u kojoj apsolutnu vlast ima SDA. Od 13 opština Tuzlanskog kantona u kome vlast drži SDP, jedino uspješan povratak Srba je u opštinu Lukavac. Od više od 500.000 stanovnika u Tuzlanskom kantonu, koji je najnaseljenije područje u BiH, danas ima oko 8.000 Srba. U ratu ih je bilo oko 5.000, vratilo se oko 3.000 i to najviše na područje opštine Lukavac. Povratak je praktično završen i mi se sad borimo da oni što su tu dobiju posao.

* GLAS: Mogu li šta da učine predstavnici srpske nacionalnosti u SO Tuzla?

CVJETKOVIĆ: Ne mogu jer tamo ima tri ili četiri odbornika srpske nacionalnosti, ali oni su iz reda SDP-a i oni najmanje zastupaju interese srpskog naroda. To im najviše zamjeramo. Nikada se nisu zalagali za to da urade bilo šta za povratnike. Ali mi smo i dalje spremni za razgovor i dogovor da se povratnicima obezbijedi normalan život.

Požarnica

* GLAS: Koji je najdrastičniji primjer odnosa prema povratnicima?

CVJETKOVIĆ: To je u mjesnoj zajednici Požarnica u opštini Tuzla. Tu i poslije rata ljudi napuštaju svoja ognjišta. U Požarnici je 1992. godine bilo više od 4.000 Srba, a sada živi samo oko 60 srpskih povratnika. A i oni hoće da se isele. Porazno je to što je predsjednik te mjesne zajednice Zoran Jovanović, koji je predsjednik SGV-a i odbornik SDP-a. On kao da radi na iseljavanju Srba.      

  © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica