Josipović u Sarajevu s Izetbegovićem, Komšićem i Radmanovićem

Agencije
Josipović u Sarajevu s Izetbegovićem, Komšićem i Radmanovićem

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Nebojša Radmanović večeras su se, na radnoj večeri u jednom sarajevskom restoranu, sastali sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, čime se dvodnevna posjeta hrvatskog predsjednika Bosni i Hercegovini završava.

Na radnu večeru u Sarajevu, kojoj je domaćin predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, hrvatski predsjednik je došao nakon današnje posjete Bugojnu.

Juče je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović boravio u Mostaru.

"Ekomonska saradnja, unatoč određenom smanjenju trgovinske razmjene, kao posljedica uzlaska Hrvatske u Evropsku uniju, predstavlja jednu od najvažnijih komponenti našeg ukupnog odnosa", poručio je predsjednik Josipović.

Dodao je da je u interesu Hrvatske da se otklone zastoji u pregovorima BiH o pristupanju Evropskoj uniji.

"Proces priključenja Evropskoj uniji otvoriće zemljama jugoistoka Europe prostor za razvoj. Isto tako očekujem od Evropske unije da razvije nove mehanizme i instrumente koji bi pomogli, posebno BiH, da se nosi s problemima s kojima je suočena", kazao je hrvatski predsjednik, naglasivši kako su mir i socijalna pravda uslov razvoja zemalja u cijeloj Evropi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović su se juče na bilateralnom sastanku, održanom u sklopu Mostarskog sajma, složili kako fokus njihova djelovanja i u BiH i u Hrvatskoj treba biti ekonomija.

U izjavi za medije nakon bilateralnog susreta, Izetbegović je kazao da treba pomoći privrednicima da bi se popravilo stanje u ekonomiji u Hrvatskoj i BiH, te da bi te dvije zemlje snažnije sarađivale.

Izetbegović je zahvalio predsjedniku Josipoviću na intenzivnom angažmanu Hrvatske o pitanju integracija BiH u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana