Јосип Грубеша, Министар правде БиХ: Дан Републике није неуставан празник

Жељка Домазет
Јосип Грубеша, Министар правде БиХ: Дан Републике није неуставан празник

САРАЈЕВО - Министар правде БиХ Јосип Грубеша који је био у хрватској делегацији на обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци због чега се нашао на мети жестоких удара из Сарајева и Загреба, тврди да су ти напади неразумни и да сви у БиХ морају да схвате да је Српска реалност.

- Недавно сам истакао како у БиХ постоје три истине о дешавањима током деведесетих година и нажалост ово иде само у прилог тој мојој констатацији. Реакције неких медија поводом прославе Дана Републике Српске само доказују оно што сам тада рекао, а неки негирали. Ако хоћемо напријед, морамо прихватити друге и поштовати њихове празнике, а не бити увријеђени. Једино тако имамо право да тражимо да ти други поштују наше празнике и да нам не оспоравају право на славље. Република Српска постоји и саставни је дио БиХ. То се напокон мора признати и дати право њеним грађанима као и другима у БиХ да славе своје празнике без да се сваки пут око тога прави медијска хајка - рекао је Грубеша за “Глас Српске”.

Он истиче да се неистине често користе за нападе на Републику Српску, када се позива на одлуку Уставног суда и говори како је та институција 9. јануар прогласила као неуставан дан за празник.

- Дужан сам упознати јавност да Уставни суд БиХ није одлучио да је 9. јануар неуставан као такав, него да су противуставне неке одредбе из Закона о Празницима РС, а конкретно се односе на дио који се тиче крсне славе и вјерског обиљежавања Дана Републике. И треба поштовати да су у Републици Српској одмах спровели одлуку суда и у парламентарној процедури је усвојен закон без спорних одредби. Као дан Републике Српске утврђен је исти дан, 9. јануар. Медији користе заблуду у коју су намјерно довели јавно мњење да тај дан самоиницијативно прогласе као неуставан, а да не говоримо да игноришу постојање новог закона којим је ово уређено. Тако је, према важећем закону Републике Српске, дан тог ентитета потпуно легално, 9. јануар. И то је све у складу са пресудом Уставног суда БиХ, због чега је напад на мене или моје страначке колеге неутемељен и малициозан - рекао је Грубеша.

Додао је да му је жао што се медији овако жустро не боре за спровођење других одлука Уставног суда.

Осим лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, на обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци, 9. јануара, били су и високи функционери ХДЗ-а БиХ Вјекослав Беванда, Давор Чордаш, Јосип Јерковић и Јосип Грубеша. Федералн и загребачки медији, те поједини званичници осудили су њихов поступак. На удару се нашао и амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио који није присуствовао дефилеу и свечаној академији, већ само свечаном пријему у згради Владе РС.

Антихрватска хистерија

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда рекао је да је неприхватљива и контрапродуктивна кампања која се повела у појединим медијима поводом присуства хрватских представника обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци и да је тиме настављена антихрватска хистерија у БиХ.

Беванда сматра да је забрињавајуће то што се лако отровне стрелице усмјере ка хрватским представницима у БиХ, чак и када је ријеч о бенигним догађајима.

- Хушкачки медијски извјештаји написани су у познатим политичким центрима, а посјета хрватских званичника Бањалуци само је наставила антихрватску хистерију и кампању започету још прије октобарских избора. Немам комплекс да се појавим било гдје и да се суочим с било ким, нити ћу се правдати било коме што не мрзим и што сам спреман да сарађујем за добробит свих - рекао је Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана