Još nema ključa za podjelu novca

Željka Domazet
Još nema ključa za podjelu novca

Sarajevo - Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je u petak po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, kojima je predviđeno preusmjeravanje 7,1 miliona maraka za područja ugrožena majskim poplavama.

Budžet je podržalo 11 delegata, protiv je bio delegat PDP-a Mladen Ivanić, a šef Kluba hrvatskog naroda Borjana Krišto suzdržana. Delegati nisu razmatrali zaključak koji je dan ranije usvojio Predstavnički dom da Savjet ministara BiH na narednoj sjednici za poplavljene obezbijedi dodatnih 20 miliona maraka sa stavki za kapitalna ulaganja i grantove koji neće biti realizovani u ovoj godini.

Kao i poslanici i delegati su ocijenili da su izdvajanja institucija BiH za pomoć poplavljenima mala. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Staša Košarac rekao je da ova pomoć nije dovoljna s obzirom na razmjere štete, ali da je izdvojeni iznos prema analizi nadležnih institucija bio jedini realno moguć.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović rekao je da je podržao predložene izmjene budžeta samo iz razloga da novac odmah bude dostupan, iako se radi o mrvicama i kapi u moru.

Delegat PDP-a Mladen Ivanić rekao da je iznos mali i da stoga nije mogao podržati predloženi budžet.

- Budžet institucija BiH iznosi milijardu maraka, a izdvaja se samo sedam miliona. Bolje bi bilo da smo ovo oborili i time bi se svi uozbiljili - smatra Ivanić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je urađen konkretan i dobar posao.

- Budžet institucija BiH je predviđen za finansiranje, prije svega, administracije i tu ima malo prostora za promjene. Očekujemo od ostalih nivoa vlasti da postupe na isti način - rekao je Bevanda.

Podsjetio je da su budžetski korisnici postupajući po nalogu Savjeta ministra BiH predložile da za sanaciju područja pogođenih poplavama izdvoje 10,2 miliona KM, ali da je zbog štete i troškova koje su imali tokom poplava uvažen zahtjev nekih institucija da izdvoje manje novca. On je ocijenio politikantskim zaključak da se obezbijedi dodatnih 20 miliona maraka konstatujući da su ranije obavezali Savjet ministara da se smanje troškovi zakupa za institucije.

- Sada kada smo pokrenuli procese nabavke zgrada kroz kapitalna ulaganja traže da se to stopira - rekao je Bevanda.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da se još radi na formuli za podjelu novca prikupljenog na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, ali da za sada postoji omjer u okviru preporuka Svjetske banke, UNDP-a i Evropske komisije.

- Ne znam da li će to biti formula i za sredstva koja su obezbijeđena od Savjeta ministara i putem solidarne dnevnice, ali ona još nije gotova - rekao je Špirić i dodao da je Ministarstvo finansija i trezora prvi put predložilo mnogo veći iznos iz budžeta institucija BiH za poplavljene, ali da ga nije prihvatio Savjet ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana