Još jedan Prijedlog izbornog zakona pred poslanicima

Još jedan Prijedlog izbornog zakona pred poslanicima 06.03.2018 21:44 | Srna

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici trebalo bi da se izjasni o zahtjevu grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Grupa poslanika iz SDP-a, SBB i DF predlaže i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova uz sporan kredibilitet i stručnost otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Na dnevnom redu je i zahtjev Amira Fazlića /SDA/ za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH.

Predstavnički dom u prvom čitanju trebalo bi da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Predloženim izmjenama, koje je utvrdio Savjet ministara, maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, sa dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regiona.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Poslanici će u drugom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju naći će se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto /HDZ/.

Predloženim izmjenama Zakona o zaposlenim vojnim licima iz Oružanih snaga BiH u kategoriji vojnika i podoficira, koji imaju najniži koeficijent za obračun plate i koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 odsto ljudstva, bio bi poboljšan njihov materijalni status, čime bi bili zaustavljeni negativni trendovi napuštanja Oružanih snaga.

Na dnevnom redu sjednice u drugom čitanju je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH čiji je predlagač Savjet ministara.

Pred poslanicima će se naći prijedlog odluke o potvrđivanju odluke Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Biće raspravljano i o dopuni informacije u oblasti direktnih stranih investicija u BiH.

Predstavnički dom raspravljaće o izvještaju o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu i izvještaju o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju ugovora o osnivanju transportne zajednice između EU i strana potpisnica iz Jugoistočne Evrope - Srbije, Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, te samoproglašenog Kosova.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica