Још један Приједлог изборног закона пред посланицима

Срна
Још један Приједлог изборног закона пред посланицима

Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на сутрашњој сједници требало би да се изјасни о захтјеву групе посланика за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора.

Група посланика из СДП-а, СББ и ДФ предлаже и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова уз споран кредибилитет и стручност отвара широк спектар манипулација чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

На дневном реду је и захтјев Амира Фазлића /СДА/ за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допуни Закона о кривичном поступку БиХ.

Представнички дом у првом читању требало би да разматра Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ.

Предложеним измјенама, које је утврдио Савјет министара, максимална дужина трајања службе војника помјера се до навршених 40 година, са досадашњих 35, односно 38 година, чиме БиХ слиједи праксу земаља региона.

Истовремено се прописује процедура за продужење уговора у погледу испуњавања психофизичких стандарда, што ће омогућити континуирану спремност војника у извршавању задатака и, уз њихово стечено искуство, додатано ојачати Оружане снаге БиХ.

Посланици ће у другом читању разматрати Приједлог закона о измјени и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ.

На дневном реду сједнице у првом читању наћи ће се Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто /ХДЗ/.

Предложеним измјенама Закона о запосленим војним лицима из Оружаних снага БиХ у категорији војника и подофицира, који имају најнижи коефицијент за обрачун плате и који у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, био би побољшан њихов материјални статус, чиме би били заустављени негативни трендови напуштања Оружаних снага.

На дневном реду сједнице у другом читању је и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ чији је предлагач Савјет министара.

Пред посланицима ће се наћи приједлог одлуке о потврђивању одлуке Предсједништва БиХ о постављењу професионалних војних лица на формацијска мјеста генерала у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ.

Биће расправљано и о допуни информације у области директних страних инвестиција у БиХ.

Представнички дом расправљаће о извјештају о раду Комисије за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције за прошлу годину и извјештају о раду парламентарног војног повјереника БиХ за 2017. годину.

Посланици би требало да дају сагласност за ратификацију уговора о оснивању транспортне заједнице између ЕУ и страна потписница из Југоисточне Европе - Србије, Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе, те самопроглашеног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана