Jevto Janković, banjalučki advokat: Arsović odbrusio Ešdaunu i podnio ostavku

D. M.
Jevto Janković, banjalučki advokat: Arsović odbrusio Ešdaunu i podnio ostavku

Banjaluka - Prvi predsjednik Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice Marko Arsović odbio je da bude poslušnik i 20. aprila 2004. godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika te komisije nakon što je žestoko odbrusio tadašnjem visokom predstavniku Pediju Ešdaunu i njegovom zamjeniku Bernaru Fasijeu, tvrdi za “Glas Srpske” poznati banjalučki advokat Jevto Janković koji je bio svjedok tih događaja.

Janković kaže da je on lično vozio Marka Arsovića u Sarajevo na sastanak sa Ešdaunom i Fasijeom na kojem je podnio ostavku na mjesto predsjednika Komisije za Srebrenicu.

- Marko Arsović koji je, nažalost, umro u aprilu 2015. godine, bio je ljudska i profesionalna gromada. Meni je prije tog sastanka sa Ešdaunom rekao da niko njegov nije bio izdajnik i da neće biti ni on, te da ne želi da radi po diktatu OHR-a - prisjeća se Janković.

On kaže da mu je pokojni Arsović govorio da iz OHR-a vrše ogroman pritisak na rad Komisije za Srebrenicu i praktično traži da se unaprijed kreira rezultat njenog rada, ali da on na to neće pristati.

- Poslije sastanka mi je rekao da je Ešdaun počeo da galami na njega, a on mu je odgovorio: “Deri se ti na svoju ženu, ali ja ću raditi po zakonu ili neću raditi nikako”. Tada je podnio ostavku na mjesto predsjednika Komisije za Srebrenicu i poslije toga smo nas dvojica otišli i napili se - kaže Janković.

On dodaje da nije u redu što niko iz Komisije za Srebrenicu tada nije stao na njegovu stranu i u njegovu zaštitu, ali ističe i da su mnoge stvari iz izvještaja komisije kasnije potpuno drugačije i pogrešno interpretirane.

Arsović je još 2010. godine podržao namjeru tadašnjeg premijera Srpske Milorada Dodika da treba povući saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana, jer je sumnjiv kada je riječ o broju žrtava.

On je tada rekao da je veoma važno da se pažnja ne usmjerava samo na žrtve jednog naroda, nego na sve one koji su stradali u i oko Srebrenice, kao i da je broj muslimanskih žrtava predmet teških zloupotreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana