Јеринић није чуо за нови услов за активирање МАП-а

Срна
Јеринић није чуо за нови услов за активирање МАП-а

Сарајево - Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић изјавио је да никад није чуо за нови услов за активирање Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО, који је помињао предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић да се на БиХ укњижи више од 50 одсто свих перспективних војних локација, односно оних са територије Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Није тачно да постоји тај неки договор са НАТО-ом о усвајању Прегледа одбране и књижењу свих локација у ФБиХ", истакао је Јеринић.


Он је за "Дневни аваз" рекао да је услов из Талина јасан, а то је да се укњиже све локације у БиХ, а не из једног ентитета.

"Тај услов је непознат, а што се тиче услова из Талина, он је јасан и од њега никад нико није одустао", додао је Јеринић.

Предсједавајући Савјета министра Звиздић изјавио је 16. априла да је на састанку у Бриселу успостављен нови услов да се усвоји документ Преглед одбране и укњижи више од 50 одсто свих локација на нивоу Федерације БиХ.

"Наслиједили смо тешко стање. Скоро ниједна од 63, односно сада 57 локација, није била укњижена. Захваљујићи Предсједништву БиХ и агилношћу Министарства одбране, успјели смо укњижити 33 локације. Тиме смо кредибилно реализовали услов који смо обећали прије неколико мјесеци на састанку у Бриселу", рекао је Звиздић.

На Самиту у априлу 2010. године у Талину је Сјевероатлантски савјет на нивоу министара иностраних послова одлучио да прими БиХ у МАП. На основу ове одлуке Сјевероатлантски савјет је овлаштен да прихвати први Годишњи национални програм када БиХ испуни услов књижења непокретне перспективне војне имовине као државне имовине коју би користило Министарство одбране БиХ.

На почетку су биле 63 локације, од којих су до сада 33 уведене у књиге. Касније је Предсједништво БиХ смањило број перспективних локација са 63 на 57, међу којима су и двије које су биле већ укњижене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана