Jeremić: Prvi u istočnoj Evropi, drugi u ukupnom plasmanu

Tanjug
Jeremić: Prvi u istočnoj Evropi, drugi u ukupnom plasmanu

Njujork - Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, izjavio je poslije današnjeg, petog kruga glasanja da "nastavlja kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi" i da sada počinje presudna faza u kojoj stalne članice Saveta bezbednosti igraju ključnu ulogu.

Jeremić, koji je poslije današnjeg glasanja bio drugi, poslije bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša objasnio je u izjavi Tanjugu da je glavna promena što se sada nalazi na prvom mjestu od kandidata iz istočne Evrope.

"Nakon petog kruga glasanja nalazimo se na prvom mestu u istočnoj Evropi, što je glavna promena u odnosu na prethodni krug, u ukupnom plasmanu smo potvrdili drugo mesto", rekao je Jeremić.

Današnji, krug glasanja u Savjetu bezbjednosti potvrdio je da se, kako je naveo, "konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata".

"Mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni činjenicom da smo od samog početka trke u vrhu, čime smo, verujem podigli rejting naše zemlje na međunarodnoj pozornici", naveo je Jeremić.

Sada je sve u rukama stalnih članica SB koje imaju pravo veta, zaključio je on.

Gutereš je danas osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas. Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana