Jelena Ponomarjeva, Moskovski državni univerziteta za međunarodne odnose: “Balkanski kalifat” prijeti cijeloj Evropi

Veljko Zeljković
Jelena Ponomarjeva, Moskovski državni univerziteta za međunarodne odnose: “Balkanski kalifat” prijeti cijeloj Evropi

Migrantski talas koji potresa čitavu Evropu generisan je od strane velikih zapadnih sila, sumnjivih igrača u svjetskoj politici, tajkuna i bankara, multinacionalnih kompanija i međunarodnog kriminala.

Tvrdi ovo Jelena Ponomarjeva, doktor političkih nauka sa Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose, ističući kako je krajnji cilj destabilizovanje Bliskog istoka, a onda u sljedećem koraku, pokopavanje civilizacije moderne Evrope.

- Evropu čeka novi period mračnog doba. Ove migracije su bumerang odgođene akcije koju vodi Zapad. To je vođeni i kontrolisani proces, projekat internog naseljavanja velikog broja ljudi na evropskom kontinentu. Konce vuku veliki igrači, transnacionalne kompanije, pojedine aristokratske porodice i međunarodni finansijski klanovi. Drugim riječima, oni koje je britanski premijer Bendžamin Dizraeli jednom prilikom nazvao “gospodarima istorije”. To su oni koji već dugo kontrolišu sve svjetske tokove i imaju dovoljno iskustva u upravljanju istorijskim procesima. Mislim da na ukidanju Evrope radi stara britanska aristokratija. Ona želi uništiti Njemačku, a zajedno sa njom i cijelu Evropu. Zato se eksperimentiše sa “novim narodima” i multikulturalizmom - istakla je u intervju za “Glas Srpske” Ponomarjeva napominjući da ni BiH, odnosno Republiku Srpsku, neće zaobići sva ova turbulentna svjetska dešavanja.

* GLAS: Da li je nova budućnost Evrope “nacrtana” još u maju 2011. godine?

PONOMARJEVA: Američki predsjednik Barak Obama je tada izjavio kako će “21. vijek biti vijek rađanja novih nacija”. I nije pretjerao. Međutim, mislim da je Evropa samo početak jednog mnogo većeg projekta. Problemom pokretanja velikih masa decenijama se bave veoma ugledne institucije. Na ove projekte se troše ogromne svote novca, a treba znati da bankari i industrijalci ne bacaju svoj novac u vjetar.

Prije nego što je došlo do krize sa migrantima Angela Merkel, govoreći o budućnosti Njemačke, izjavila je: “Sredinom 21. vijeka neće biti Nijemaca, ali će biti Evropljana”. Ako je vođa jedne zemlje, u stvari nacionalni izdajnik, da li je moguće govoriti o budućnosti Evrope?

Migranti i multikulturalnost danas nisu samo sredstvo za ostvarivanje angloameričkih interesa, već i proizvod logike kasnog kapitalizma i globalizacije. Činjenica je da postkapitalizam nije moguć uz zadržavanje nacije-države.

* GLAS: Kuda onda to vodi?

PONOMARJEVA: Ruski istoričar i publicista Andrej Fursov rekao je kako je krajnji cilj da bude napravljeno društvo bez kulture, tradicije, identiteta... Društvo u kojem važne pozicije, uključujući liderstvo, okupiraju migranti ili njihova djeca. List “Ekonomist” objavio je u aprilu ove godine da bi 23 odsto mandata u Bundestagu trebalo pripasti ljudima koji nemaju njemačke korijene, odnosno Turcima, Kurdima, Arapima... To sve govori.

* GLAS: Da li je zatvaranje granica rješenje?

PONOMARJEVA: Nije. Nikakvi zidovi ne mogu zadržati migrante. Da bi preživjela, da bi se očuvala kao civilizacija, Evropa se mora boriti, ne sa posljedicama, već sa uzrocima krize. A ona će se nastaviti sve dok transnacionalne kompanije ne prestanu pljačkati suverene države u drugim regijama svijeta, na periferiji kapitalizma.

* GLAS: Da li ova migrantska kriza može dovesti do raspada Evropske unije?

PONOMARJEVA: To je tužno, ali moram se složiti sa pojedinim analitičarima koji vjeruju da je došlo do kraja. Evropa će prestati da bude Evropa. I neće biti nikoga ko će moći ovo zaustaviti. Heroja poput Herkula već odavno nema. Proces raspada Evrope je toliko zanemaren da više nije moguće spasiti živi organizam jednostavnom amputacijom bolesnih dijelova. Mislim da je ovo mnogi veći problem od toga da li će Evropska unija opstati kao zajednica ili ne.

* GLAS: Da li među migrantima ima i lica koja se mogu dovesti u vezu sa radikalnim islamizmom? Da li ona mogu predstavljati potencijalnu opasnost?

PONOMARJEVA: Kao prvo, pomenula bih da najveći dio migranata ne vidi BiH kao krajnje odredište. Ali, činjenica je da među onima koji ostanu u BiH ima dosta lica koji se mogu svrstati u “rizičnu grupu”. To su radikalni elementi i “spavajući teroristi” koji se naseljavaju i pridružuju domaćim ekstremistima. Oni lako i brzo pronalaze svoje pristalice među radikalnim mladim ljudima Francuske, Španije i Italije, ali i BiH. Zbog svega toga, ne isključujem mogućnost da u bliskoj budućnosti dođe i do konkretnih aktivnosti koje bi vodile ka stvaranju nove Islamske države u Evropi. To bi bila neka vrsta “balkanskog kalifata”. Lansirna rampa je već postavljena na Kosovu i BiH. Ove dvije zemlje sve više postaju baze za borce koji su se vratili iz borbenih zona. U logorima koji se nalaze u regionu oni se odmaraju i pripremaju za neke nove ratove. Na području BiH je aktivno čak 46 vojnih i terorističkih kampova, koji imaju bliske veze sa “Al-Kaidom” i IS-om.

* GLAS: Da li njihova meta može biti i Republika Srpska?

PONOMARJEVA: Vjerujem da hoće. U regionu će njihove aktivnosti biti usmjerene protiv pravoslavnog stanovništva. U toj situaciji zabrinuta sam za sudbinu Republike Srpske. Ona je u opasnosti, ali ne samo zbog ove činjenice već iz zbog pokušaja da ona bude ukinuta. To se više ne krije, a dolazi upravo od strane istih onih koji su i kreirali ovu migrantsku krizu, ali i onih koje je koriste da bi napravili “balkanski kalifat”. Tu prije svega mislim na Tursku, Katar i Saudijsku Arabiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana