Једномјесечни притвор осумњиченима за тероризам

Срна
Једномјесечни притвор осумњиченима за тероризам

Сарајево - Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор осморици осумњичених за тероризам, који су ухапшени у акцији "Рез" 22. децембра на подручју Кантона Сарајево, након што је увидом у поднесени доказни материјал утврђено да постоји основана сумња да су починили кривично дјело које им је стављено на терет.

Притвор је на приједлог Тужилаштва БиХ одређен Елвиру Муратовићу, Кемалу Мурићу, Семиру Салковићу, Зулфи Алајбеговићу, Едину Табаковићу, Дарку Пеци, Елвиру Машину и Адису Кешану.

Притвор им је одређен притвор због постојања посебних околности које указују на основане бојазни да би боравком на слободи могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче, односно да би могли уништити, сакрити, измијенити или кривотворити доказе и трагове важне за кривични поступак, саопштено је из Суда БиХ.

Разлози за одређивање протвора су и постојање ванредних околности у односу на тежину кривичног дјела за које се може изрећи казна затвора од десет година или тежа казна, као и да би пуштање осумњичених на слободу резултовало стварном пријетњом нарушавања јавног реда.

Осморици осумњичених на терет је стављено кривично дјело организовање - припадање терористичкој групи у вези са кривичним дјелом тероризам.

Притвор може трајати до 22. јануара 2016. године или до нове одлуке Суда.

У акцији "Рез" ухапшено је 11 лица која се доводе у везу са кривичним дјелом тероризма и финансирања тероризма, припремања кривичног дјела, подстрекивања особа на одлазак на страна ратишта, те у вези са кршењем Закона о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница у БиХ. Током акције претресено је 13 локација на подручју Кантона Сарајево.

Акцију је спроведена по налогу Тужилаштва БиХ, а реализовали су је припадници Федералне управе полиције уз подршку партнерских полицијских агенција и Обавјештајно-безбједносне агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана