Јединство кључно за опстанак Српске

Ведрана Кулага
Јединство кључно за опстанак Српске

Бањалука - РС је преживјела тешке године и успјела да опстане, а кључни фактор за њено очување је јединство политичких представника и народа који има право да се о важним питањима изјасни на референдуму.

Поручили су то јуче предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловића и бивши предсједници парламента Момчило Крајишник, Драган Калинић, Петар Ђокић, Душан Стојичић и Игор Радојичић, а њиховом састанку присуствовао је и предсједник РС Милорад Додик.

- Нисмо претендовали да доносимо закључке и одлуке, али је било корисно да чујемо размишљања људи који су били на веома важној позицији и долазе из различитих политичких опција. Захвалио сам им на доприносу развоју парламентарне културе и Народне скупштине РС, која је један од темеља Републике. Све су то историјске чињенице - рекао је Чубриловић.

Крајишник је истакао да сви морају бити јединствени у очувању РС.

- РС не може бити сачувана ако свако од нас не да допринос том јединству. Сви у Српској морају истрајати у очувању РС за коју је дато много жртава. РС је вољом створио српски народ и на њу има много више право него други - рекао је Крајишник.

Он је нагласио да РС траје дуже од Краљевине Југославије, што потврђује да је она историјска чињеница. Подсјетио је да је било више судбоносних тренутака у успостављању РС, а као један од њих је навео одбијање Венс-Овеновог плана.

- Ми смо тада рекли да ћемо изаћи на референдум и дати народу да одлучи. Зато сматрам да и данас имамо право на референдум, посебно о Дану Републике. Нико нема ништа против Уставног суда БиХ, али има против његове злоупотребе. Предлажем руководству Српске да не бјеже од референдума о одлуци Уставног суда БиХ - истакао је Крајишник.

Додик је истакао да би на идућој сједници Народне скупштине могла бити разматрана одлука о расписивању референдума у вези са одлуком Уставног суда БиХ којом је неуставним проглашен дио Закона о празницима РС којим је прописано да се Дан Републике обиљежава 9. јануара.

- Интервенционизам странаца и бављење унутрашњим питањем БиХ су превршили сваку мјеру. Одбијам сваку врсту пријетње. Српска и српски народ ће афирмисати своја права на референдум без обзира на то да ли се то некоме свиђа или не. Почећемо ове године - поручио је Додик и навео да ће и питање статуса РС једног дана бити ријешено референдумом.

Он је рекао да Српска не жели да мијења Устав БиХ, али да жели да буде донесен закон о Уставном суду БиХ. Додик је поновио да у Српској постоји консензус у вези са спровођењем референдума у вези са радом овог суда, што је дио заједничке изјаве коју су потписали представници власти и опозиције.

- Мораће да побиједи право да народ одлучује. Једног дана ће одлучити народ о свим тим питањима, а ми у овом времену морамо бити стабилни и изградити институције да би у то вријеме могле донијети одлуку коју народ хоће - рекао је Додик.

Калинић је изјавио да је сигуран да Чубриловић добро води парламент и да су била друга времена када се могло посегнути за чекићем као средством увјеравања.

- Иза мене стоји Додик, који у вријеме мог предсједавања није био предсједник Републике и с којим смо имали тешке политичке окршаје, али никад нисмо дошли у ситуацију да имамо физички конфликт. Увијек је било простора и времена да се о спорним стварима споразумијемо - рекао је Калинић.

Он је додао да га боли чињеница да парламент РС често личи на жељезнички перон на који једни улазе, а други излазе.

- Сви би требало да учине корак унатраг да би заједнички направили корак напријед у прилог будућности РС - поручио је Калинић.

Националне пензије

Милорад Додик је изјавио да би РС ове године требало да уведе националне пензије за носиоце институционалне власти у Српској. Додик је рекао да није одустао ни од идеје да законом буде регулисана накнада за чланове првог сазива парламента РС.

- Коректно је да се одредимо према тим људима након скоро 25 година и верификујемо оно што је требало много раније да урадимо - рекао је Додик, који је подсјетио да је ту иницијативу повукао лани, јер није било довољно консензуса свих политичких фактора.

Мандати предсједника Скупштине

* Момчило Крајишник

(24. октобар. 1991 - 19. октобар 1996)

* Драган Калинић

(19. октобар 1996 - 15. октобар 1998. и 16. децембар 2000 - 20. јул 2004)

* Петар Ђокић

(15. јун 1998 - 16. децембар 2000)

* Душан Стојичић

(20. јул 2004 - 28. фебруар 2006)

* Игор Радојичић

(28. фебруар 2006 - 24. новембар 2014)

Недељко Чубриловић

*(24. новембар 2014)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана