Jedan čuvar na 140 zatvorenika

G. M.
Jedan čuvar na 140 zatvorenika

Sarajevo - Tim pravnika Kancelarije ombudsmana za ljudska prava BiH razgovarao je sa srpskim zatvorenicima koji su na Vaskrs brutalno pretučeni u zeničkom zatvoru i sa upravom te ustanove, a prikupljena obimna dokumentacija o napadu biće detaljno analizirana.

Izjavila je to "Glasu Srpske" ombudsman BiH za ljudska prava Jasminka Džumhur ističući da ombudsmani već godinama ukazuju na probleme u izvršenju krivičnih sankcija, ali da nadležni organi ne preduzimaju mjere kako bi bili primijenjeni međunarodni standardi.

- U zeničkom zatvoru u odjeljenju u kome je 140 zatvorenika ima samo jedan zatvorski čuvar. To su samo neki od problema na koji smo ukazivali ministru pravde i Vladi FBiH. Ovaj incident je i opomena entitetskim ministarstvima pravde da ujednače zakonsku regulativu i obezbijede minimum međunarodnih standarda. Apelujem na ministre da to učine i prijedlog upute u parlamentarnu proceduru - kaže Džumhurova.

Osuđenici, prema njenim riječima, imaju pravo da biraju gdje će izdržavati kaznu. To, međutim, nije moguće, jer ne postoji sporazum između entiteta o razmjeni osuđenika.

- Prema evropskim pravilima, zatvorenici treba da budu upućeni na izdržavanje kazne što bliže njihovim domovima - kazala je Džumhurova.

Grupa zatvorenika, među kojima je bilo i pripadnika vehabijskog pokreta, upala je u prostorije u kojima su bili zatvorenici Nenad i Predrag Bajić i Siniša Babić i pretukla ih.

- Pratićemo rad tužilaštva u istrazi ovog krivičnog djela i sprovođenje istrage unutar internih procedura u zatvoru - kazala je Džumhurova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana