Јавни сектор мора гутати мање новца

Свјетлана Шурлан
Јавни сектор мора гутати мање новца

Бањалука - Влада РС дефинисала је 15 реформских приоритета за 2018. годину да би отклонила кључне препреке за економски раст и унапређење пословног окружења.

У преднацрту програма економских реформи за период од 2018. до 2020. године наведено је девет реформских области са 15 приоритетних циљева.

Највећи дио посвећен је управљању јавним финансијама, а детектовано је да је неопходно унапређење пореског оквира, реформа здравственог сектора, финансирања дјечије заштите и рефундације боловања и смањење фискалних потреба јавног сектора.

У области тржишта енергије и транспорта приоритет је стављен на реструктурирање „Жељезница РС“. За секторски развој издвојена су четири приоритета - унапређење пољопривредне производње, реструктурирање привредних друштава у државном власништву, увођење строжих бонитетних захтјева банкарског пословања и уређење поступка реструктурирања банака, те утврђивање обавезног преобликовања затворених инвестиционих фондова насталих трансформацијом приватизационих инвестиционих фондова у отворене инвестиционе фондове.

У области пословног окружења и смањења неформалне економије приоритет је стављен на подршку конкурентности привреде, развој правног и планског оквира у сектору слободног кретања робе, унапређење сектора слободног пружања услуга, истраживање, развој и иновације и дигиталну економију и успостављање ефикаснијег система управљања научно-истраживачким и иновационим потенцијалом у РС.

Приоритет у сектору трговине је дат подршци брендирању домаће производње. За област образовања неопходно је унапређење повезаности образовања и тржишта рада да би били превазиђени проблеми у вези са недостатком квалификованог кадра. У сектору запошљавања предвиђено је повећање ефикасности тржишта рада и реформа Завода за запошљавање РС.

- Кључне реформске области и у 2018. години представљају надоградњу већ почетих реформских процеса из претходне три године. Акценат Владе и у 2018. години је на опоравку привреде, наставку реформи у области јавних финансија, додатном унапређењу пословног окружења, ефикасности тржишта рада и образовања и реформама финансијског и јавног сектора. Кључни циљ и приоритет у идућој години је опоравак привреде и све дефинисане мјере имају само један задатак - да буду замајац новом привредном циклусу - истакли су у Влади РС.

Извршни директор Удружења економиста РС - SWOT Саша Грабовац је истакао да веома често у документима ове врсте буду побројани приоритети и планови који су начелно наведени, а на крају не буду реализовани.

- Мислим да има добрих иницијатива и очекујем да ће се овај пут и радити на њиховом досљеднијем спровођењу за разлику од неких претходних периода - рекао је Грабовац.

Незадовољство спровођењем мјера из економске политике изражавали су и представници пословне заједнице наводећи да због тога из године у годину углавном понављају исте захтјеве и приједлоге са којима излазе пред Владу.

Преглед реформских приоритета

- Унапређење пореског оквира

- Реформа здравственог сектора са реформама финансирања дјечије заштите и рефундације боловања

- Смањење фискалних потреба јавног сектора

- Реструктурирање „Жељезница РС“

- Унапређење пољопривредне производње

- Реструктурирање привредних друштава у државном власништву

- Увођење строжих бонитетних захтјева банкарског пословања и уређење поступка реструктурирања банака

- Утврђивање обавезног преобликовања затворених инвестиционих фондова који су настали трансформацијом приватизационих инвестиционих фондова у отворене инвестиционе фондове

- Подршка конкурентности привреде

- Развој правног и планског оквира у сектору слободног кретања робе

- Унапређење сектора слободног пружања услуга

- Успостављање ефикаснијег система управљања научно-истраживачким и иновационим потенцијалом

- Подршка брендирању домаће производње

- Унапређење повезаности образовања и тржишта рада

- Повећање ефикасности тржишта рада и реформа Завода за запошљавање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана