Јавне набавке у БиХ већ годинама без адекватне контроле: Нема новца за кривичне пријаве

Ведрана Кулага
Јавне набавке у БиХ већ годинама без адекватне контроле: Нема новца за кривичне пријаве

Сарајево - Уговорни органи у БиХ, упркос упозорењима, годинама чине исте грешке у поступцима јавних набавки, а ситуацију на терену лани је додатно закомпликовао мањак новца у каси надлежне институције, због чега су им, како тврде, руке биле везане за јаче дјеловање.

Ти и други проблеми у области јавних набавки у БиХ сажети су у најновијем пресјеку стања који је припремила Агенције за јавне набавке, а који је добио зелено свјетло на посљедњој сједници Савјета министара.

Ријеч је о извјештају о праћењу поступака јавних набавки у 2017. години у којем пише да је лани вриједност додијељених уговора за које агенције има податке била 2,199 милијарди КМ.

Уговорни органи су, према подацима из извјештаја, кршили неколико одредаба закона, јер су примјењивали преговарачки поступак без објаве обавјештења о набавци, који важи за најнетранспарентнији, супротно одредбама закона, односно када се и у којим случајевима могу направити ти кораци.

Дешавало се и да у поступцима свим привредним субјектима не буде на располагању тендерска документација, а било је и уговорних органа без планова набавки, док их други нису објављивали на страници.

- Уговорни органи су набављали услуге без спровођења поступака јавних набавки, нису поштовали важеће техничке стандарде, а набављали су робу, услуге и радове без примјене закона - упозорено је из Агенције за јавне набавке из које су подвукли да је анализа показала да уговорни органи не уче из грешака које су претходиле поништењу одређених поступака јавних набавки.

Из Агенције за јавне набавке су, с друге стране, нагласили да су се лани у више наврата стекли услови за покретање прекршајне пријаве од стране агенције, али то нису могли да поштују јер нису имали кадра ни новца.

- Покретање прекршајних пријава агенција није могла да реализације у 2017. години јер није била кадровски попуњена и нису била одобрена додатна финансијска средства да би овај изузетно комплексан задатак могао бити обављан. Наведени проблем је наведен и у буџету од 2017. до 2019. године, као и у програму рада за 2017. годину, али “надлежни” нису имали воље нити слуха за превазилажење овог кадровског, али и финансијског проблема - пише у извјештају.

Агенција је у овој години, додали су, покренула процедуру за усвајање правилника за подношење захтјева за покретање прекршајног поступка.

- Сматрамо да је веома важна примјена прекршајних одредаба закона у превентивне сврхе, што ће као резултат имати унапређење процеса јавних набавки - навео је вршилац дужности директора Агенције за јавне набавке БиХ Ђенан Салчин.

Јавне набавке су годинама под лупом невладиног сектора у БиХ, чији представници указују да у приватним џеповима, а на основу набавки, годишње заврши вртоглава сума новца.

Технички секретар Удружења грађана за борбу против корупције у јавним набавкама “Тендер” Игор Вукајловић каже да је упознат са проблемима у вези са подношењем кривичних пријава.

- Имали су обавезу да подносе те пријаве, али нису поднијели ниједну. Траже додатна средства и запошљавање, али мислим да то није изговор да то не буде урађено. Да ли је крива та агенција или неко други ко им одобрава, не знам, али је чињеница да је систем јавних набавки доста урушен и да је значајан дио набавки нетранспарентан - рекао је Вукајловић.

У тој области, каже, има доста проблема.

- Сви уговорни органи не шаљу извјештаје Агенцији за јавне набавке тако да се не види стварно стање већ искривљена слика - закључио је Вукајловић.

Примјена важећег закона који регулише ту област почела је у новембру 2014. године, а радна група завршила је недавно нацрт нових правила с циљем унапређења техничких процедура, подизања транспарентности и усаглашавања са новим директивама ЕУ.

Препоруке

Ђенан Салчин каже да кроз праћење поступака набавки желе да обезбиједе економичну, оправдану и рационалну потрошњу јавног новца.

- Област јавних набавки је, генерално, подложна корупцији. Кроз овај извјештај желимо повећати ниво транспарентности, едуковати уговорне органе и понуђаче, али и информисати јавност о грешкама које се понављају кроз различите изворе праћења - рекао је Салчин и додао да се у већини случајева уговорни органи придржавају препорука агенције и поступају у складу са налазима праћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана