Јавне набавке муче правосуђе

В. К.
Јавне набавке муче правосуђе

Сарајево - Правосудне институције у БиХ још нису обезбиједиле добре темеље за спровођење поступака јавних набавки, оцијењено је у извјештају под називом “Антикорупцијски капацитети јавних набавки у сектору безбједности у 2018. години” који је урадио Центар за безбједносне студије.

Акционим планом мониторинга је, како је наведено, одређено да буду урађени анализа и утврђивање антикорупционог индекса за 22 институције из безбједносног сектора са различитих нивоа власти у БиХ. Њих 20 је одговорило на питање или омогућило да буде обављен интервју, док Врховни суд ФБиХ и Општински суд у Бихаћу нису доставили одговоре.

- Институције већином дјелују у оквиру законских обавеза везаних за јавне набавке. У знатном броју случајева нису обезбијеђени додатни услови за јачање одговорности, транспарентности и повјерљивости на шта их, истина, и не обавезују одредбе закона, али би допринијеле већем повјерењу у процес јавних набавки - оцијењено је у извјештају центра.

Заједничком анализом за 20 институција уочено је да су институције најбоље оцијењене у области “Извршење уговора”, а најлошија област је “Капацитети институције за спровођење поступака јавних набавки”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана