Јавна управа и правосуђе под посебном лупом

Ведрана Кулага
Јавна управа и правосуђе под посебном лупом

Бањалука - Српска је започела постављање нових темеља за борбу против корупције у јавном и приватном сектору, а под посебну лупу долазе републичка управа и локална самоуправа, правосуђе и имовинско-правни послови.

Влада РС доставила је у парламентарну процедуру нацрт нове стратегије борбе против корупције у Српској од 2018. до 2022. године и информацију о реализацији још важеће Стратегије која је добила "зелено свјетло" прије пет година. РС је, према наводима из докумената, урадила добар дио посла када је ријеч о законским и подзаконским актима који се тичу борбе против корупције, али је неопходно јаче радити на циљевима.

Посебно је наглашена чињеница да је РС усвојила неколико важних закона међу којима су Закон о заштити лица која пријављују корупцију и нови Кривични законик РС у којем су прописана бројна кривична дјела која могу да се доведу у везу са корупцијом, али и строже казне.

Према подацима из материјала, који ће се пред посланицима у Народној скупштини РС наћи на сједници 6. фебруара, идентификоване су ризичне области у којима би требало дјеловати. Ради се о републичкој управи и локалној самоуправи, унутрашњим пословима, правосуђу, јавним службама са освртом на здравство и образовање, као и на запошљавање, имовинско-правне односе, финансије и привреда, невладин сектор те политичке организације.

Напоменуто је да су у РС реализована два од укупно три заједничка стратешка приоритета важеће Стратегије и то јачање интегритета и дјелотворна заштита пријављивача коруптивног понашања, такозваних звиждача.

- Реализацију трећег приоритета, односно спречавање сукоба интереса је неопходно обезбиједити интервенцијом у односу на важећи Закон који регулише спречавање сукоба интереса у органима власти РС - нагласили су у Министарству правде РС.

Анализа је показала незадовољство јавности због недовољне контроле рада судија и тужилаца, а од кључног значаја за борбу против корупције су судске одлуке јер се, наглашено је,  само изрицањем адекватних санкција шаље јасна порука да се такво понашање не исплати и да слиједе казне.

- Прописи пружају добру основу за санкционисање, казне су доста високе, међутим, пракса показује да је казнена политика судова још блага јер се изричу минималне затворске казне или ниске новчане. Посебан проблем представља изрицање великог броја условних осуда за коруптивна кривична дјела - наведено је у информацијама Владе.

План надлежних је и да буде повећана едукација службеника и намјештеника на локалном нивоу те додатна информатичка повезаност органа и институција јавног сектора.

Помоћник министра правде РС Јелена Вукадиновић казала је да су задовољни оним што је реализовано до сада и додала да РС наставља са борбом против корупције на основу постојећих докумената и нових циљева. Важан корак је, каже, и апликација која ће у наредном периоду бити дио бројних институција, а којом је омогућено анонимно пријављивање корупције. План је да постојећа апликација за пријаву сумње на корупцију и друге неправилности, која је за сада доступна на интернет страници Владе, министарстава те Правобранилаштва РС, буде инсталирана и у другим институцијама у јавном сектору.

- У фази смо реализације да се она прошири на правосудне институције и јединице локалне самоуправне, а затим слиједе и остале јавне установе. Имовинско-правна област је посебно интересантна када је ријеч о овој борби и нотари ће имати велику улога приликом сачињавања уговора како би се онемогућиле злоупотребе - рекла је Вукадиновићева. Очекује да би Стратегија могла ступити на снагу средином године. 

Замјеник шефа посланичког Клуба СДС-а у парламенту РС Миладин Станић сматра да нема истинске жеље да се ухвати у коштац са корупцијом јер је, каже, сам врх РС корумпиран.

- Комплетан систем не функционише. Кадија те тужи, кадија ти суди - рекао је Станић.

Стратешки циљеви

* јачање институционалног и правног оквира за борбу против корупције

* ефективније искориштавање капацитета и сарадње у откривању, процесуирању и кажњавању

* јачање транспарентности и интегритета јавног сектора

* обезбиједити адекватно коришћење ИТ технологија

* подизати свијест грађана и јавности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана