Javna preduzeća posvađala vlast u FBiH

Željka Domazet
Javna preduzeća posvađala vlast u FBiH

Sarajevo - Samo mjesec od konstituisanja Vlade FBiH već je došlo do prvih varnica među strankama koje čine vlast, a ministri iz HDZ-a BiH zaprijetili su bojkotom sjednica ako ne bude promijenjen podzakonski akt kojim je regulisan izbor članova nadzornih odbora u javnim preduzećima.

Ministri iz HDZ-a traže da već na prvoj narednoj sjednici Vlade van snage bude stavljena uredba kojom se reguliše izbor članova nadzornih odbora u javnim preduzećima i da se primjenjuje odgovarajući zakon, kao stariji pravni akt. Prema važećoj uredbi, resorni ministri su nadležni za imenovanja članova nadzornih odbora u javnim preduzećima, a HDZ insistira na tome da o imenovanjima odlučuje Vlada.

Ministri iz DF-a pak smatraju da se stavljanjem van snage te uredbe krše važeći zakonski propisi zaprijetivši da neće učestvovati u daljem radu Vlade ako uredba bude stavljena van snage.

Premijer FBiH Fadil Novalić potvrdio je da u Vladi postoje nesuglasice u vezi sa uredbom, a upravo je to jedan od razloga što prošle sedmice nije održana sjednica Vlade. Ministar zdravlja FBiH  Vjekoslav Mandić iz HDZ-a rekao je “Glasu Srpske” da su u toku razgovori i da vjeruje da će ovaj problem biti riješen do ponedjeljka za kada je zakazana sjednica Vlade na kojoj će biti raspravljano o spornom pitanju.

- Zahtijevamo da se imenovanja u nadzornim odborima ne vrše na osnovu uredbe nego da to u skladu sa zakonom čini Vlada. Ne može uredba biti starija i jača od zakona. Zbog činjenice da je bilo zloupotreba prilikom imenovanja u nadzornim odborima tražimo da se te stvari vrate u zakonske okvire - rekao je Mandić.

Ministri iz DF-a, a prije svih Reuf Bajrović, tvrde da se stavljanjem van snage uredbe razvlašćuju ministarstva i jednako ultimativno kao i ministri iz HDZ-a zahtijevaju da uredba ostane na snazi i da resorni ministar sam, bez konsultacija s Vladom, imenuje članove nadzornih odbora. Predsjedništvo DF-a ocijenilo je da SDA i HDZ BiH žele da izvrše ekonomski državni udar u FBiH.

- Javna preduzeća su u vlasništvu svih građana, a ne stranački plijen i nećemo dozvoliti političke smjene i imenovanja. Žalimo što su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovedu u pitanje evroatlantsku budućnost zemlje i put u EU i NATO - navodi DF.

SDA je navode DF-a okarakterisala kao tendenciozne.

- Umjesto normalne komunikacije unutar koalicije, DF ponovo komunicira sa SDA saopštenjima za javnost koja nemaju nikakvog utemeljenja i koja će sigurno nanijeti novu štetu odnosima stranaka, radu Vlade FBiH, a time i građanima. Ne može DF dijeliti lekcije SDA ni u čemu, naročito ne o izboru kvalitetnih kadrova i poštovanju zakona i procedura - izričiti su u SDA.

Dodaju da SDA garantuje DF-u da će zakoni biti sprovedeni i da preduzeća u vlasništvu FBiH sigurno neće biti stranački plijen niti jedne stranke, pa ni DF-a.

- O postavljenjima nadzornih odbora i direktora će odlučivati kompletna Vlada, a ne pojedini ministri koji ne posjeduju ništa osim stranačke podobnosti - kažu u SDA.

Čavara

Predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) smatra da DF želi da sprovede samovolju u resorima kojima upravljaju ministri iz te stranke u imenovanjima i upravljanju državnim kapitalom u javnim preduzećima.

- Nasuprot tome HDZ želi da spriječi samovolju bilo kojeg ministra i da omogući sprovođenje zajedničkih odluka i politike Vlade FBiH - kazao je Čavara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana