Јавна предузећа посвађала власт у ФБиХ

Жељка Домазет
Јавна предузећа посвађала власт у ФБиХ

Сарајево - Само мјесец од конституисања Владе ФБиХ већ је дошло до првих варница међу странкама које чине власт, а министри из ХДЗ-а БиХ запријетили су бојкотом сједница ако не буде промијењен подзаконски акт којим је регулисан избор чланова надзорних одбора у јавним предузећима.

Министри из ХДЗ-а траже да већ на првој наредној сједници Владе ван снаге буде стављена уредба којом се регулише избор чланова надзорних одбора у јавним предузећима и да се примјењује одговарајући закон, као старији правни акт. Према важећој уредби, ресорни министри су надлежни за именовања чланова надзорних одбора у јавним предузећима, а ХДЗ инсистира на томе да о именовањима одлучује Влада.

Министри из ДФ-а пак сматрају да се стављањем ван снаге те уредбе крше важећи законски прописи запријетивши да неће учествовати у даљем раду Владе ако уредба буде стављена ван снаге.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић потврдио је да у Влади постоје несугласице у вези са уредбом, а управо је то један од разлога што прошле седмице није одржана сједница Владе. Министар здравља ФБиХ  Вјекослав Мандић из ХДЗ-а рекао је “Гласу Српске” да су у току разговори и да вјерује да ће овај проблем бити ријешен до понедјељка за када је заказана сједница Владе на којој ће бити расправљано о спорном питању.

- Захтијевамо да се именовања у надзорним одборима не врше на основу уредбе него да то у складу са законом чини Влада. Не може уредба бити старија и јача од закона. Због чињенице да је било злоупотреба приликом именовања у надзорним одборима тражимо да се те ствари врате у законске оквире - рекао је Мандић.

Министри из ДФ-а, а прије свих Реуф Бајровић, тврде да се стављањем ван снаге уредбе развлашћују министарства и једнако ултимативно као и министри из ХДЗ-а захтијевају да уредба остане на снази и да ресорни министар сам, без консултација с Владом, именује чланове надзорних одбора. Предсједништво ДФ-а оцијенило је да СДА и ХДЗ БиХ желе да изврше економски државни удар у ФБиХ.

- Јавна предузећа су у власништву свих грађана, а не страначки плијен и нећемо дозволити политичке смјене и именовања. Жалимо што су руководства ХДЗ-а и СДА чини се одлучила да, због успоставе политичке контроле над једним или два управна и надзорна одбора, доведу у питање евроатлантску будућност земље и пут у ЕУ и NATO - наводи ДФ.

СДА је наводе ДФ-а окарактерисала као тенденциозне.

- Умјесто нормалне комуникације унутар коалиције, ДФ поново комуницира са СДА саопштењима за јавност која немају никаквог утемељења и која ће сигурно нанијети нову штету односима странака, раду Владе ФБиХ, а тиме и грађанима. Не може ДФ дијелити лекције СДА ни у чему, нарочито не о избору квалитетних кадрова и поштовању закона и процедура - изричити су у СДА.

Додају да СДА гарантује ДФ-у да ће закони бити спроведени и да предузећа у власништву ФБиХ сигурно неће бити страначки плијен нити једне странке, па ни ДФ-а.

- О постављењима надзорних одбора и директора ће одлучивати комплетна Влада, а не поједини министри који не посједују ништа осим страначке подобности - кажу у СДА.

Чавара

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара (ХДЗ) сматра да ДФ жели да спроведе самовољу у ресорима којима управљају министри из те странке у именовањима и управљању државним капиталом у јавним предузећима.

- Насупрот томе ХДЗ жели да спријечи самовољу било којег министра и да омогући спровођење заједничких одлука и политике Владе ФБиХ - казао је Чавара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана