Јавна предузећа носиоци развоја

Срна
Јавна предузећа носиоци развоја

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Влада Срспке не може прихватити оцјену да је стање у јавним предузећима никада лошије, јер су она организована и функционишу.

Ђокић је истакао да је током расправе о Интерпелацији за разматрање политике управљања јавним предузећима у Српској одговорено да је стање у јавним предузећима такво да задовољавају све потребе које се од њих очекују и да дају допринос економској стабилности и развоју.


"Наравно да би вољели да је то више и на томе ћемо радити", рекао је Ђокић и додао да се на сједницама Владе расправљало о јавним предузећима и настојањима да она буду боља и успјешнија.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало рекао је да је Влада Републике Српске та која контролише рад јавних предузећа, која треба да буду основ економске стабилности и развоја.

"Неодговорним односом и лошим управљањем тај стуб се руши", каже Бундало.

Он је навео да су предузеће "Робне резерве Републике Српске" у стечају, да је акумулирани губитак у "Жељезницама" већи од 200 милиона КМ, да у "Шумама Републике Српске" има вишак од 2.500 запослених, ако се мјери према европском стандарду о броју радника у односу на одсјечену дрву масу, те да су за 5,5 милиона КМ веће краткорочне обавезе "Пошта Српске" од имовине овог предузећа.

Бундало је рекао да ће Клуб посланика ПДП-а предложити закључке којима се констатује да Влада није испунила циљеве из експозеа и програма рада у области јавних предузећа, те којима се захтијева да се утврди одговорност за неодрживо финансијско стање у јавним предузећима.

Закључци ПДП-а се односе и на то да Народна скупштина тражи од Владе да одмах утврди и предложи системске мјере за трајно рјешење нагомиланих проблема, те да задужује Владу да изврши ревизију пословања свих јавних предузећа која послују са губитком и не измирују законске обавезе у последње три године.

"Шуме" за локалне заједнице издвајају пет милиона КМ годишње

Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је да предузеће "Шуме Републике Српске" издваја за локалне заједнице око пет милиона КМ на годишњем нивоу по основу накнаде за коришћење шумских ресурса.
"Закон је усвојен 2008. године и за 10 година то је скоро 50 милиона КМ прихода који је отишао у локалне заједнице", рекао је Вишковић.

Он је истакао да је Влада Српске препознала проблем у предузећу "Жељезнице Републике Српске" и да се кренуло у реструктурисање овог предузећа да би био ријешен проблем.

Вишковић је рекао да нису тачни подаци које опозиција износи о предузећу "Поште Српске", односно да је ово предузеће у 2016. години скоро пола милијарде КМ у губитку, а прошле више од 700 милиона КМ.

"Није тачно. Извјештај каже да је укупан нето резултат позитиван - 2016. године 25.000 КМ, а 2017. године 76.000 КМ", рекао је Вишковић током расправе о Интерпелацији за разматрање политике управљања јавним предузећима у Српској.

Он је нагласио да је у 2016. години остварен реалан раст БДП-а од 3,5 одсто и да ће такви показатељи бити и за 2017. годину, те да је остварен раст индустријске производње која је за 1,4 одсто већа 2017. године у односу на годину раније, као и да је забиљежено повећање броја запослених у реалном сектору.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да ће Клуб СДС-СРС Републике Српске предложити закључке којима Народна скупштина задужује Владу за изврши анализу пословних резултата јавних предузећа и да смијени директоре, чланове управе и надзорних одбора предузећа која су пословала са губитком најмање двије године у континуитету.

Он је додао да се један од закључака односи на то да парламент задужи Владу да сваке године у другом и трећем кварталу предлаже у програму рада Народне скупштине извјештаје о пословању свих јавних предузећа.  

Говедарица: Страначко запошљавање проблем јавних предузећа

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да су главни проблеми јавних предузећа у Републици Српској страначко запошљавање и извлачење новца из тих фирми за партијске потребе.
Говедарица сматра да кредитно задуживање ствара привид да се рјешавају нагомилани финансијски проблеми у тим привредним субјектима и нагласио да је основни циљ да се задржи становништво отварањем нових радних мјеста.

Говедарица је у завршној ријечи у Народној скупштини о Интерпелацији за разматрање политике управљања јавним предузећима у Републици Српској рекао да би расправа о тој интерпелацији била квалитетнија, озбиљнија и аргументованија да је Влада Српске у вези са тим документом дала своје одговоре, показатеље и примједбе.

Он је додао да због постојања дијаметрално супротних мишљења није ни помишљао да власт и опозиција могу доћи до заједничких закључака у вези са овом интерпелацијом.

Народни посланици данас су размотрили Интерпелацију за разматрање политике управљања јавним предузећима у Републици Српској у којој је наведено да је ситуација у овим предузећима у Српској лошија него икад, те да многа од њих завршавају у стечају, неспособна да извршавају основне функције и сервисирају текуће обавезе према радницима, Српској, њеним фондовима и осталим повјериоцима.

Потпредсједник Народне скупштине Сенад Братић закључио је данашњу сједницу, која ће бити настављена сутра у 10.00 часова када је на дневном реду скупштинска тачка "избор и именовања".

Посланици су јуче размотрили Интерпелацију за разматрање политика у области здравственог и пензионог система.

Након ове сједнице требало би да почне нова сједница Народне скупштине са 15 тачака дневног реда.

Посланици би, између осталог, требало да по хитном поступку разматрају Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана