Jasmina Davidović, Ministar porodice, omladine i sporta RS: Briga o porodici, omladini i sportu - prioritet u Srpskoj

Srna
Jasmina Davidović, Ministar porodice, omladine i sporta RS: Briga o porodici, omladini i sportu - prioritet u Srpskoj

Istočno Sarajevo - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović izjavila je da ključne institucije vode stalnu brigu o porodici u Srpskoj što se iskazuje i kroz uvođenje 405 KM za nezaposlene porodilje, te istakla kao prioritet donošenje zakona o sportu.

"Podrška porodici je najvažnija stvar u Republici Srpskoj", rekla je Davidovićeva u intervjuu za Srnu.


Zadatak svih, ističe ona, jeste njegovanje tradicionalnih porodičnih vrijednosti. "Mi ih, srećom, nismo izgubili", naglašava Davidovićeva.

Davidovićeva kaže da je izuzetno zadovoljna rezultatima rada ministarstva na čijem je čelu, u sva tri njegova resora, ističući značaj pronatalitetne politike u Srpskoj.

"Svaka nezaposlena žena koja rodi prvo i drugo dijete dobijaće mjesečno 405 KM godinu dana, a za ženu koja rodi treće dijete ili blizance godinu i po. Tih 405 KM nije prevelik iznos, ali se i sa tim novcem može mnogo toga obezbijediti za dijete. To je odlična pronatalitetna mjera, jer su na taj način žene koje ne rade bar dijelom izjednačene sa onim koje su u stalnom radnom odnosu", navodi ministar porodice, omladine i sporta u Srpskoj.

Prema njenim riječima, Ministarstvo radi na novim idejama i u dogovoru sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović priprema tematsku sjednicu Vlade radi pronalaženja još efikasnijih modaliteta za pomoć porodicama, u šta će biti uključeni i demografi, udruženja višečlanih porodica i stručnjaci.

Govoreći o resoru omladine, ona ističe da Ministarstvo programske ciljeve realizuje u partnerstvu sa Omladinskim savjetom i sa Volonterskim servisom, koji u Srpskoj djeluju i na republičkom i na lokalnom nivou.

Ona je pozvala sve mlade ljude u Srpskoj da se što aktivnije uključe u rad ovih organizacija, da pokažu kreativnost i energiju, da zajedno rade na zadovoljavanju svojih potreba, ali i jačanju Republike Srpske.

Odlična prekogranična saradnja ostvarena je i sa Omladinskim savezom Srbije.

Finansirano 770 perspektivnih sportista

"U resoru sporta odradili smo projekat Male olimpijske igre koje traju već 15 godina i koje uključuju svu školsku djecu iz osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, ukupno oko 90.000 djece. To je projekat koji traje cijelu školsku godinu, a realizuje se u šest sportskih disciplina i za djevojčice i za dječake", pojašnjava Davidovićeva.

Ministarstvo, naglašava ona, daje i sportske stipendije, a organizuju se i ljetne škole sporta širom Srpske gdje svi sportski savezi šalju članove na obuku kojom rukovode stručni treneri na lokacije gdje postoji odlična sportska infrastruktura.

Prema njenim riječima, posebno je, na tom planu, značajan segment sportske saradnje Srpske i Srbije u okviru projekta prekogranične saradnje.

"Iako je finansijska situacija u društvu veoma složena već duže vrijeme, mi smo uspjeli da u potpunosti realizujemo sve planove. Ove godine u Trebinju je boravilo oko 1.100 sportista iz 20 sportskih saveza Republike Srpske. Uvažavajući prijedloge pojedinih sportskih saveza /11 saveza/, odlučili smo da i ove godine neke sportove izmjestimo iz Trebinja", precizira Davidovićeva.

Ona pojašnjava da je kik-boks Školu sporta realizovao na Tjentištu, tenis u Doboju, košarka u Dvorovima/Bijeljina, biciklizam na Jahorini, planinarstvo na Kozari, kuglanje u Gradišci, konjički sport u Srpcu - Bardača, te kajak-kanu, sportovi mentalno nedovoljno razvijenih lica, sjedeća odbojka i vaterpolo u Banjaluci.

Ukupno izvan Trebinja, svoje aktivnosti realizovalo je oko 400 sportista.

Prvi put ove godine u Ljetnu školu sporta uključeni su šah i konjički sport.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta finansiralo je 770 perspektivnih sportista, od čega 720 iz Republike Srpske i 50 sportista iz Srbije /vaterpolisti, teniseri, džudisti, stonoteniseri i plivači/. Prvi put na kampu su učestvovali i mladi šahisti iz Sankt Peterburga. Posebno nas raduje činjenica da su upravo učesnici Škole sporta Republike Srpske nosioci aktivnosti u reprezentacijama BiH i Srbije", podvlači Davidovićeva.

Ona podsjeća da budžet Ministarstva porodice, omladine i sporta za 2018. godinu iznosi 7.815.300 KM i veći je za 6.000 KM u odnosu na 2017. godinu, što je neznatno povećanje.

"Što se tiče sporta, budžet za 2018. godinu iznosi 2.462.100 KM, a u odnosu na 2017. godinu povećan je za 88.100 KM što je dobra vijest za klubove i sportiste pojedince u pojedinačnim sportovima jer se ukupno povećanje odnosi na stavku za finansiranje projekata i programa u skladu sa Zakonom o igrama na sreću. Jedan od prioriteta je donošenje zakona o sportu, kako bismo uskladili regulativu sa vremenom koje je pred nama, te donijeli nova podzakonska i strateška akta", kaže Davidovićeva.

Ona dodaje da su za dobre rezultate u sportu zaslužni prvenstveno sportisti, ali i sportski savezi i veliki broj sportskih radnika i entuzijasta, kojima resorno ministarstvo pruža maksimalnu podršku.

Davidovićeva je posebno naglasila izuzetan rezultat koji je postigao džudista Nemanja Majdov, koji je osvojio titulu svjetskog šampiona, prvi sa ovih prostora, ističući da je on ponos i Republike Srpske i Srbije.

"Zar mogu naši mladi sportisti imati bolji motiv za treniranje slijedeći Nemanjin svijetli primjer mukotrpnog rada, odricanja i stalnog vježbanja", naglašava ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Obavezno pronaći vrijeme za rekreaciju

Davidovićeva se osvrnula i na svečanost u Ski-centru Ravna planina, gdje je otvorena prva kabinska gondola u regionu.

"Kompletan Ski centar Ravna planina izuzetno je atraktivna turistička i ski-destinacija, a novootvorena, veoma moderna kabinska gondola je čini jedinstvenom u regionu. Detaljno sam pregledala sve segmente ovog centra, i smatram da su vlasnici porodica Golijanin i njihova kompanija žMajnkesž uložili maksimum napora da obezbijede vrhunske uslove za skijanje. Vjerujem da će ovo skijalište biti veoma posjećeno i da će biti poprište velikih ski-takmičenja, uključujući Fis-trke koje Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport bezrezervno podržava", poručuje Davidovićeva.

Prema njenim riječima, skijalište na Ravnoj planini zadovoljava najstrožije ski-standarde, ima sistem za vještačko osnježavanje, bezbjednu stazu, vertikalni transport koga čine kabinska gondola i ski-lift, stazu za djecu, atraktivni i adrenalinski zip-lajn, moderne restoranske kapacitete, te ogroman i besplatan parking prostor.

"Željela bih da poručim i mladim i starijim licima da se bave sportom ili da obavezno pronađu vrijeme za rekreaciju, a jedno od idealnih mjesta za to, uključujući izlet u prirodu, na svjež planinski vazduh, svakako je Ski-centar Ravna planina. Ovi krajevi su prelijepi i ljeti, posebno što Centar raspolaže sa dva velika otvorena bazena, okružena zimzelenom šumom", rekla je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Davidovićeva očekuje da će i Pale i Paljani, kao i Grad Istočno Sarajevo znati da cijene značaj razvoja ove destinacije.

"Svim građanima Republike Srpske poželjela bih prvenstveno dobro zdravlje i ličnu i porodičnu sreću, a sportistima, koji nas vrlo često obraduju velikim uspjesima, poželjela bih da u narednoj godini ostvare sportske snove, da ih prati sportska sreća i da se zajedno radujemo novim medaljama i ostvarenim rekordima, kojih će sigurno biti", zaključila je Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana