Jasmin Komić: Cilj je da nauka podstiče naučnoistraživačke rezultate

Srna
Jasmin Komić: Cilj je da nauka podstiče naučnoistraživačke rezultate

Banjaluka – Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić ocjenjuje da nauka u Srpskoj za četiri godine treba da bude zasnovana na institucionalnom okviru, koji podstiče izvrsnost, i sa naučnoistraživačkim rezultatima koji značajno doprinose ekonomskom razvoju.

Takva nauka podsticaće konkurentnost privrede i razvoj društva u cjelini, poručuje Komić u intervjuu Srni.

Komić precizira da je to osnovni cilj Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2017-2021 - "Znanje za razvoj", koju je Ministarstvo izradilo prošle godine, a čiji je osnovni zadatak unapređenje efikasnosti naučnoistraživačkog i inovatorskog sistema.

Prema njegovim riječima, bez izvrsnih istraživača i istraživačkih organizacija nije moguće stvaranje korisnog znanja primjenjivog u privredi.

"Jedan od ciljeva Strategije jeste i razvijanje ljudskih resursa u nauci i inovativnosti i podsticanje pametne specijalizacije, koja je novi koncept inovacione politike. Tu politiku koriste zemlje EU radi promovisanja efikasnog i efektivnog korišćenja javnih investicija u istraživanju", navodi ministar Komić.

On smatra da je neophodno aktivnije uključivanje naučnoistraživačkih organizacija u transfer i komercijalno iskorišćavanje rezultata istraživanja, te stvaranje poslovne klime koja će stimulisati preduzeća da povećaju potražnju za inovativnim rješenjima i istraživačkim projektima.

"Akademska zajednica sve više uviđa značaj saradnje sa privredom kao jednim od ključnih faktora za konkurentnost naših univerziteta.

Međutim, finansijska moć privrednog sektora je i dalje jako niska i to je jedan od razloga nedovoljno razvijene istraživačke djelatnosti u poslovnom sektoru u Republici Srpskoj", navodi Komić.

U resoru nauke, za sufinansiranje doktorskih disertacija u prošloj godini je predviđeno 150.000 KM, za sufinansiranje održavanja naučnih skupova 120.000 KM, za sufinansiranje naučnih publikacija 110.000 KM, te za sufinansiranje Programa međunarodne saradnje ukupno 178.000 KM.

S druge strane, potrebno je u većoj mjeri da akademska zajednica radi na kreaciji, transferu i komercijalizaciji znanja, smatra Komić, te dodaje da Srpska ima značajne potencijale koji nisu dovoljno stavljeni u funkciju.

"Transfer znanja u privredu je ključna komponenta naučnog rada, jer znanje stečeno kroz naučnoistraživački rad treba da se primijeni u privredi za pokretanje novih preduzeća ili unapređenje postojećih radnih procesa, s ciljem većeg zapošljavanja", ističe Komić u intervjuu Srni.

On navodi da je Strategija predvidjela i osnivanje fonda za nauku i inovativnost Republike Srpske, čija je misija unapređenje ove dvije oblasti.

"Uspostavili smo izuzetnu saradnju sa Vladom Srbije, konkretno sa ministrom bez portfelja Nenadom Popovićem, s kojim je dogovorena finansijska podrška za pokretanje ovog fonda. Potrebno je pripremiti zakonski osnov za uspostavljanje fonda, a mi se nadamo da će on uskoro zaživjeti", naglašava Komić.

U okviru Ministarstva funkcioniše i Fond "Dr Milan Jelić", koji već deset godina podstiče mlade i talentovane na unapređivanje njihovog potencijala.

"Od nastanka ideje o dodjeljivanju prestižnih stipendija ovog fonda, studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija iz Republike Srpske na domaćim i inostranim univerzitetima dodijeljeno je ukupno 1.898 godišnjih stipendija u iznosu većem od 9,3 miliona KM", kaže Komić.

On ocjenjuje da je ova podrška dala odlične rezultate u pogledu uspješnosti stipendista, jer je samo tokom prethodne akademske godine bilo devet studenata na sva tri ciklusa studija koji studiraju na najprestižnijim svjetskim univerzitetima.

"Bivši i sadašnji stipendisti Fonda su autori više od 1.097 radova objavljenih u različitim kategorisanim domaćim i međunarodnim časopisima i konferencijama, kao i dobitnici nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz oblasti umjetnosti u periodu od kada Fond djeluje", precizira Komić.

On je dodao da je prošle, kao i prethodnih godina, organizovan niz promotivnih manifestacija u oblasti nauke i inovacija s ciljem popularizacije i podsticanja ovih aktivnosti.

"Posebno treba izvojiti sedmi Festival nauke u Banjaluci, zatim Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, čije je finale održano u Istočnom Sarajevu, Noć istraživača u Trebinju i Dane saobraćaja u Doboju", ističe Komić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana