Jasan dokaz da se rat u Sarajevu nije završio

Željka Domazet
Jasan dokaz da se rat u Sarajevu nije završio

SARAJEVO, GLAMOČ - Direktor Biroa za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac rekao je juče "Glasu Srpske" da je novi napad na hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima u opštini Novo Sarajevo jasan dokaz da se rat u Sarajevu nije završio.

- Sada se, doduše, otvoreno ne ratuje puškama, ali se očigledno rat nastavlja drugačijim perfidnim načinima, napadima na najznačajnije vjerske i kulturne spomenike. Crkva u Pofalićima je jasan dokaz nastavka rata novih boraca - istakao je Šehovac.

Dodao je da, pored činjenice da gotovo nijedan napad na ovo pravoslavno zdanje nije rasvijetljen, dovoljno govori samo po sebi jer se crkva na Pofalićima nalazi na vidnom mjestu i u gradu koji za sebe tvrdi da je multietnički i tolerantan.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima našao se ponovo na meti vandala u noći između petka i subote, kada je razbijen reflektor u porti hrama kojim se osvjetljavala crkva i područje oko nje.

- Pored reflektora, razbijeni su i crepovi namijenjeni za rekonstrukciju krova hrama koji su bili složeni na zemlji. Crepovi su najvjerovatnije slomljeni bacanjem na zidove hrama, jer se i na zidovima vide tragovi udaraca. I o ovom, kao i o svim drugim incidentima, obaviještena je lokalna policija - rekao je paroh novosarajevski Jadran Danilović.

Podsjećajući da se hram Preobraženja Gospodnjeg našao na udaru vandala i prije nešto više od 30 dana kada je pokušana provala u crkvu, Danilović kaže da je riječ o novom pritisku na ionako malobrojne Srbe u Sarajevu.

Danilović podsjeća da je od 2001. godine, od kada službuje u ovom hramu, bilo više od 30 napada.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica RS Staša Košarac rekao je da politika, koja je zagovarana devedesetih godina prošlog vijeka, u Sarajevu i danas ima sljedbenike koji neprestanim napadima na objekte SPC šalju jasnu poruku Srbima da nisu dobrodošli u ovom, takozvanom, multietničkom gradu.

- Pozadina napada na objekte SPC, ne samo u Sarajevu, nego i u ostalim mjestima u FBiH nije materijalna korist, već isključivo namjera da se zastraše Srbi koji žele da se vrate, ali i oni malobrojni koji danas tamo žive. Jasno se stavlja do znanja kakav je njihov status u FBiH - konstatovao je Košarac.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen juče je oštro osudio posljednji napad na pravoslavnu crkvu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu i obavezao se da će "založiti vlastiti uticaj i autoritet u zaštitu ljudskih prava i sloboda svih građana Sarajeva".

Ćutanje "Intelektualaca"

 Šehovac je istakao da, pored činjenice da mnogobrojni napadi na crkvu u Pofalićima nisu otkriveni, brine i druga činjenica da o svemu ovome ćute intelektualci u Sarajevu i mnogobrojni predstavnici nevladinog sektora i civilnog društva.

- Sama ćutnja o svemu ovome jasno dokazuje da se ćutanjem šalje i neka vrsta odobravanja. Kada se iz Sarajeva budu čule glasne osude ovakvih napada, poput napada na crkvu u Pofalićima, tek onda Sarajevo može reći da je napravilo iskorak u izgradnji tolerancije - kazao je Šehovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana