Janjiću brane pravo na mišljenje

Željka Domazet
Janjiću brane pravo na mišljenje

Sarajevo - Slučaj Miroslava Janjića, tužioca Tužilaštva BiH u predmetu protiv Nasera Orića, koji se našao na udaru Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH zbog izjava nakon oslobađajuće presude sluti na uvođenje zabrane prava na mišljenje u pravosuđu, tvrde stručnjaci.

U Kancelariji disciplinskog tužioca “Glasu Srpske” je potvrđeno da su registrovane pritužbe po službenoj dužnosti protiv Miroslava Janjića, koji je kritikovao Sud BiH i VSTS nakon izricanja presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.

Tužilac Janjić rekao je juče našem listu da je za to saznao iz medija. Janjić kaže da nije siguran na šta se pritužba odnosi s obzirom na to “da pojedini mediji nisu precizno prenijeli ono što je rekao”, ali su ga obavijestili “da će izvršiti korekciju u onom dijelu gdje je pogrešno preneseno to što je izjavio”.

On naglašava da bi, u slučaju da se pritužba odnosi na ono što je pogrešno preneseno, trebalo da bude odbačena, budući da je to, kako kaže, reagovanje na nešto što nije rekao.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se pritužba odnosi na ono što je izjavio i da disciplinski postupak bude pokrenut na osnovu toga, onda bi to bilo sankcionisanje iznesenog mišljenja.

- To znači da imamo situaciju da je neko u kompleksu pravosudnih institucija iznio svoje mišljenje i da je to potpuna materijalna istina, jer nije ništa netačno rečeno, sve je objektivno, materijalno vidljivo na TV ekranima. Pravosudna institucija posljednje je mjesto na kojem se treba sankcionisati za mišljenje - napominje Janjić.

Janjić je rekao da ima zabilježene izjave koje je davao medijima, tako da tačno zna šta je rekao.

Tužilac Janjić i ranije je bio pod snažnim pritiskom. Dobijao je prijetnje smrću koje je uredno prijavio, ali sve je ostalo na tome. Janjić nije prisustvovao izricanju presude što se, prema saznanjima našeg lista, desilo prvi put otkada postoji Sud BiH.

Pravni ekspert Krstan Simić kaže za naš list da je presuda Naseru Oriću još jednom potvrdila ono što je odavno poznato - da je BiH podijeljeno društvo.

- Presuda je još jedna potvrda da se te diobe odnose i na rad pravosudnih organa. Presuda Oriću nije donesena jednoglasno, nego sa dva glasa za oslobađanje i jednim glasom protiv koji je bio glas srpskog člana Apelacionog vijeća. Na taj način je ta podjela evidentna i u pravosuđu - rekao je Simić.

Istakao je da je ova presuda još jednom pokazala da se društvo u BiH ne suočava sa ratnim događajima na objektivan način.

- Pravosuđe nije nezavisno i podložno je uticajima javnosti i političara - konstatovao je Simić.

Simić je saglasan sa stavom sudije Milana Blagojevića koji je u kolumni za “Glas Srpske” prije dva dana postavio pitanje zašto sudije u Sudu BiH koji glasaju protiv ne objave svoja izdvojena mišljenja.

- Izdvojeno mišljenje postoji i u Haškom tribunalu, i u Strazburu, i u Ustavnom sudu BiH. Do sada nije postojala mogućnost da sudija koji je eventualno glasao protiv oslobađajuće odluke, ne može da se izjasni i obrazloži svoj stav. Zašto smatram da je to potrebno? Potrebno je jer presude ostaju, ostaju dokumenti, ostaje trag, a u ovakvoj konstelaciji odnosa u Zakonu o krivičnom postupku ostaje samo da je donesena odluka - rekao je Simić.

Dodao je da ne zna kako je tužilac Janjić reagovao, i da je neke komentare i izjave vidio u medijima.

- Upozorio bih da VSTS mora ovu situaciju da sagleda na objektivan način, ne u pogledu Janjića, nego u pogledu kompletnog stanja u pravosuđu - zaključio je Simić.

Šta je rekao Janjić

 

Nakon presude Oriću, Janjić je rekao da ona pokazuje sav apsurd pravosuđa na nivou BiH.

- Dok su ovakvi Visoki sudski i tužilački savjet BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, pravda će drugima doći nekad, a Srbima nikad. Predstavnici iz RS u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i pravosudnim institucijama na nivou BiH, svi od prvog do zadnjeg, treba da stave prst na čelo i dobro razmisle zašto je to tako i šta će sutra biti - rekao je Janjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana