Јама Радача крије 300 тијела несталих

Горан Маунага
Јама Радача крије 300 тијела несталих

Сарајево - У јами Радача код Мостара налазе се посмртни остаци 200 до 300 лица српске и бошњачке националности убијених током рата, а њихову ексхумацију опструишу поједини локални моћници.

Казао је то за "Глас Српске" саговорник близак Институту за нестала лица БиХ и навео да је та масовна гробница заливена бетоном и прекривена смећем да би се заметнуо траг злочина.

- Тачно се зна ко је успио да спријечи ексхумацију тих тијела коју су тражила српска удружења породица несталих - истакао је тај извор, не желећи да прецизира детаље.

У Тужилаштву БиХ нису ни потврдили ни негирали ову информацију, али су навели да је тај предмет актуелизован.

- Тужилаштво је 12. новембра формирало предмет у склопу којег су полицијским структурама одмах наређене активности у вези са провјерама локација у околини Мостара за које постоје информације да се на њима налазе посмртни остаци жртава српске националности из протеклог рата - каже портпарол Тужилаштва Борис Грубешић и наглашава да је Тужилаштво због што интензивнијег рада на овом случају затражило обједињавање свих предмета који се односе на те локације у предмет који је покренут у Тужилаштву БиХ.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да је то удружење од Тужилаштва БиХ тражило да се предмети "Јама Радача", "Депонија Бућа поток" и "Казани" споје у један и дају у рад једном тужиоцу.

- Од тога није било ништа. Осим тога вршилац дужности предсједавајућег колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић послао је Универзитету у Сарајеву нетачне податке о броју страдалих Срба у Мостару од 1992. до 1995. године, наводећи да су у јами Радача нађена четири тијела и да је она затворена. То је утврдила бивша Комисија за тражење несталих ФБиХ на чијем је челу био Машовић, али ми имамо податке да се ту налазе посмртни остаци више десетина убијених Срба - каже Мандић и додаје да су сва велика стратишта Срба из посљедњег рата у БиХ потиснута у други план, па тако и масовна гробница у јами Радача.

У јами Радача, на локалитету Горанци код Мостара, 2009. су пронађени посмртни остаци три Србина и једног Хрвата, а ексхумација је настављена три године касније. Због лоших временских услова радови су убрзо обустављени у новембру 2012. године. Иако је наставак био најављен за прољеће 2013, никада више ништа није рађено.

Ексхумација је на овом локалитету први пут рађена у новембру 2008, а такође због временских услова радови су обустављени већ крајем децембра и поново настављени 2009. године. Према тврдњи мјештана, јама је дубока око 100 метара, а током ексхумација дошло се тек до дубине око 50 метара.

Мандић истиче да су опструкције ексхумација у БиХ присутне од највишег нивоа власти БиХ до локалних заједница, те да су актери тих недјела и политичари и представници правосудних и институција које се баве тражењем несталих.

- У томе посебно је активан Машовић, који нетачне информације и умањене податке о броју убијених годинама шаље Хашком трибуналу, Тужилаштву БиХ, Међународној комисији за нестала лица, OHR-у и на друге адресе. На тај начин прикривани су ратни злочини над Србима, као и починиоци тих злочина. Обичан бошњачки народ или поштени припадници Армије РБиХ говорили би о томе, али једноставно не смију, јер се плаше освете - каже Мандић.

Документа

Из докумената који су у посједу "Гласа Српске" види се да је Амор Машовић Институту за истраживање злочина против човјечности и међународног права Универзитета у Сарајеву 22. септембра ове године послао податке о свега 11 ексхумираних припадника српског народа на подручју Мостара, иако Институт за нестала лица располаже подацима о 51 убијеном и ексхумираном Србину на том подручју. Податке о томе тражио је директор универзитетског Института Асим Муратовић, због пројекта "Демографски губици на подручју Мостара 1992-1995".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана