Jahorina ekonomskog foruma: RS i Srbija zajedno grade hidroelektranu na Drini

Darko Gavrilović
Jahorina ekonomskog foruma: RS i Srbija zajedno grade hidroelektranu na Drini

Jahorina - Republika Srpska i Srbija gradiće zajedno jednu od tri hidroelektrane na Drini, a lokacija bi trebalo da bude poznata do kraja juna.

Ovaj projekat najavio je u petak ministar industrije, rudarstva i energetike RS Petar Đokić na "Jahorina ekonomskom forumu", ističući da će ga finansirati "Elektroprivreda RS" i "Elektroprivreda Srbije".

- Sa vlastima Srbije postignut je dogovor da idemo u zajedničke energetske projekte i do kraja juna bi trebalo da definišemo jedan od tri koji su ranije planirani na Drini i koji će biti prvi koji će zajedno realizovati elektroprivrede RS i Srbije - rekao je Đokić na panelu "Prirodna bogatstva u funkciji ravnomjernog i regionalnog razvoja".

Đokić je istakao da do ljeta treba da počne i izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela", koja je jedan od najvećih energetskih projekata u Srpskoj.

- Vlada RS je učinila sve što je bilo potrebno da počne izgradnja ove hidroelektrane. Preostalo je da prođemo još neke administrativne procedure i nadam se da nećemo naići na prepreke. Energetika je oblast koja može dati novu vrijednost i naša orijentacija je da nosilac tih projekata bude RS i naša "Elektroprivreda". Prioritet treba da bude stavljen na gornji tok Drine, gdje RS ima potpunu nadležnost, dok na srednjem i donjem toku taj posao moramo da vodimo sa institucijama BiH, s obzirom na to da je to granična oblast - rekao je Đokić.

Predsjednik kompanije "Boksit" iz Milića Rajko Dukić predstavio je analizu u kojoj je ukazao na neravnomjeran razvoj istočnog i zapadnog dijela RS i opasnosti koje taj disbalans može da proizvede.

- Suština je da u nerazvijenijem dijelu RS imamo veća prirodna bogatstva i da na tom području imamo iseljavanje stanovništva i visoku negativnu stopu prirodnog priraštaja. Ako nešto ne uradimo u narednih deset godina, istok neće imati nikakvu perspektivu - rekao je Dukić.

Predložio je niz mjera kako bi bio podstaknut razvoj u istočnom dijelu Srpske, među kojima su najvažnije da se postupa na način koji će dovesti do racionalne i profitabilne eksploatacije i valorizacije prirodnih resursa.

- Treba preispitati opravdanost projekta izgradnje mreže autoputeva u zapadnom dijelu i u prioritet staviti izgradnju brze ceste Bijeljina - Sokolac - Trebinje. Nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama treba znatno veća novčana podrška, a dio je moguće obezbijediti i od koncesione naknade i treba podsticati razvoj privrede u njima. U saradnji sa Srbijom potrebno je graditi hidroelektrane na Drini i nove termoelektrane u Gacku i Ugljeviku - istakao je Dukić i dodao da cilj analize nije da dijeli RS nego da ukaže na neravnomjeran razvoj.

Đokić je rekao da je većina mjera o kojima Dukić govori sadržana u Ekonomskoj politici RS i podvukao da je veoma važno na osnovu prirodnih resursa razvijati i druge djelatnosti, kao što je učinio "Boksit".

- Učinjeno je mnogo grešaka u periodu kada je počela dodjela koncesija i sada smo prinuđeni da raskidamo te ugovore i tražimo nove koncesionare - rekao je Đokić i dodao da će sa Srbijom, osim energetskih, realizovati i projekte u putnoj infrastrukturi, kao što je izgradnja puta od Bijeljine, preko Zvornika do Trebinja.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić kazao je da je Srpskoj potreban zakon koji će omogućiti solidaran razvoj lokalnih zajednica i da već pripremaju inicijativu za njegovo donošenje.

- Sve 33 nerazvijene opštine najvećim dijelom su bogate resursima, ali ljudi iz njih odlaze i budžeti im se teško ili slabo pune. I dalje nemaju ekonomije, odnosno nemaju proizvodnje finalnih proizvoda i to treba mijenjati - istakao je Ćosić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović smatra da je decentralizacijom RS spriječeno urušavanje pojedinih sredina, ali da je decentralizacija dovela i do pravljenja lokalnih jezgara koja su se razvijala nauštrb drugih zajednica.

- Postoje i lokalne paše koje ne žele da sarađuju sa institucijama RS i Vlada treba snažnije da uđe u lokalne zajednice - rekao je Petrović.

Nizom panel diskusija spuštena je zavjesa na treće izdanje "Jahorina ekonomskog foruma", koji su organizovali Udruženje ekonomista RS - SWOT i Kabinet predsjednika RS, u partnerstvu sa Savezom ekonomista Srbije.

Odliv radne snage

Vujičić

Jedan od zanimljivijih panela bio je posvećen sve izraženijem problemu nedostatka radne snage.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da će Vlada do 2020. godine smanjiti fiskalne namete realnom sektoru i da uštede koje će biti ostvarene treba da budu prelivene na rast plata radnika, što bi uticalo na ostanak mladih u Srpskoj.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je da se Zavod u prošloj godini opredijelio za reformu javne službe kako bi promijenili dosadašnje metode rada i u fokus svih aktivnosti stavili ključne aktere u svom djelovanju - poslodavce i nezaposlene.

- Uz smjernice i savjete eksperata sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti tržišta rada, počeli smo sa primjenom novih modela rada čiji je glavni zadatak aktiviranje nezaposlenih lica s ciljem brže integracije na tržište rada. Izvršena je obuka svih radnika koji su uključeni u proces rada sa nezaposlenim licima i poslodavcima - kazao je Vujičić. On je dodao da odlazak radne snage nije mnogo izraženiji u RS u odnosu na druge države u regionu, pa i neke članice EU, ali da s ciljem umanjivanja odliva radne snage treba stvarati povoljniji poslovni ambijent i ulagati u kadrovske potencijale radi bržeg zapošljavanja.

- Zavod i Vlada RS su angažovani na stvaranju povoljnijih uslova na tržištu rada, a jedna od značajnijih mjera su i podsticaji za zapošljavanje novih radnika - rekao je Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana